Ит Лидери

Google въвежда лицензионни такси за приложенията

Computer World

Google представи новата си стратегия, която предполага прекратяването на възможността за предварително инсталиране на техните приложения в платформата Android. Вместо това, производителите на устройства ще заплащат лицензионна такса. Новата стратегия е част от усилията на компанията за избягване на допълнителни глоби от регулаторните органи на Европейския съюз (ЕС).

През юли, Европейската комисия (ЕК) наложи на Google глоба от 4,3 милиарда евро, след като установи, че технологичният гигант злоупотребява с господстващото положение на платформата Android. Google има срок до 28 октомври да промени своите бизнес практики. В противен случай компанията е заплашена от допълнителни санкции. Към момента от Google са подали жалба срещу решението на ЕК, но въвеждат промените, за да не станат жертва на допълнителни санкции, докато текат обжалванията.

Иначе, от Google обявиха, че от 29 октомври ще предлагат индивидуални платени лицензи за търсачката и браузъра Chrome, както и свързан лиценз за останалата част от пакета си от приложения, който включва YouTube, Google Maps и Gmail. Производителите, които искат да инсталират предварително приложенията на устройствата си, ще трябва да се съобразяват с новите условия. Все още не е ясно колко ще струват лицензите.

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X