Ит Лидери

Съоснователят на Microsoft Пол Алън почина на 65 г.

Владимир Владков

Съоснователят на Microsoft, филантропът, космическият ентусиаст и собственикът на баскетболния отбор от Портланд Трейл Блейзърс и на отбора от NFL Seattle Seahawks Пол Алън почина на 65 години.

Семейството на Алън излезе днес с изявление от Vulcan Inc., частната компания на Алън, от името на семейство Алън, на Vulkan и мрежата на Пол Г. Алън. “С дълбока тъга обявяваме смъртта на нашия основател Пол Г. Алън, съосновател на Microsoft и известен технолог, филантроп, създател на общности, природозащитник, музикант и поддръжник на изкуствата. Г-н Алън почина в понеделник следобед, 15 октомври 2018 г., от усложнения на неходжкинов лимфом в Сиатъл.“

Пол Алън и Бил Гейтс основават Microsoft през 1975 г., а останалото е компютърна история. Алън е напусна Microsoft през 1982 г., когато установи, че има бързоразвиващ се рак, с който се бори отново през 2009 г. Той е бил в ремисия допреди няколко месеца, когато заяви, че болестта се е появила отново.

Агенция AP написа, че Бил Гейтс е заявил, че е разстроен от загубата на един от „най-старите и най-скъпите си приятели. Персоналите компютри не биха съществували без него“, казва още Гейтс в изявлението си. - Но Пол не се задоволи да стартира само една компания. Той насочи интелекта и състраданието си към втори план, насочен към подобряване на живота на хората и укрепване на общностите в Сиатъл и по света. Той обичаше да казва: „Ако има потенциал да вършим добро, тогава трябва да го направим“, пише Гейтс.

Говорейки от името на Vulcan, отборите Seattle Seahawks и Portland Trailblazers, Stratolaunch Systems, Институтът „Алън“ и Институтът за изкуствен интелект „Алън“, главният изпълнителен директор на Vulcan Бил Хилф написа: „Милиони хора бяха докосвани от неговата щедрост и упоритост в стремежа му за по-добър свят и постигане на колкото се може повече с времето и ресурсите, с които разполагаше. Животът на Пол бе разнообразен и той го живееше с жар. Той отразяваше безбройните му интереси в областта на технологиите, музиката и изкуствата, биологията и изкуствения интелект, съхраняването на споделения опит - на стадиона или в квартала – за трансформиране на живота на отделни граждани и цели общности“.

Освен от компютри и спорт, той беше част от първата частна инициатива за успешно извеждане на цивилни в подорбиталното пространство. SpaceShipOne бе изстреляна през 2004 г. и спечели наградата Asari X. След това през 2011 г. той бе човекът, основал Stratolaunch Systems, венчър компания за космически транспорт.

Освен това Пол Алън дари $2 млрд. в подкрепа на пречистването на океаните, за борба с бездомността и за напредък в научните изследвания. Алън се нарежда сред най-богатите хора в света, класиран на 44-то място в списък с милиардери на Forbes за 2018 г. с приблизителна оценка на нетните му активи на стойност над $20 милиарда.

Вестник Los Angeles Times отбеляза, че не всичките му инвестиции са били успешни. Алън е загубил милиарди долари, когато Charter Communications премина през процедура по обявяване в несъстоятелност през 2009 г. Алън смяташе, че компанията ще стане лидер в предоставянето на широколентови интернет услуги с голям капацитет.

Въпреки богатството си, той запази аурата си на компютърен фен, какъвто той винаги е бил. Той беше неестествено сдържан човек, облечен скромно, изглеждаше неловко на публични места и внимателно пазеше неприкосновеността на личния си живот, пише още статията на в. Los Angeles Times.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X