Ит Лидери

Acronis откри официално развойния си център в София

Computer World

Александър Главчев

Сингапурската компания Acronis, специализирана в сферата на кибер защитата и облачното съхранение на данни, откри официално своя софийски развоен център, който в бъдеше се планира да се превърне в нейна основна локация за разработка на нови решения и технологии. На церемонията по прерязването на лентата присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Acronis планира да инвестира 50 милиона долара през следващите 3 години за изграждането на центъра. За същото време броят на служителите пък трябва да достигне 250 души.

Томислав Дончев изрази увереност, че инвестиции като настоящата помагат да бъде отгледано поколение от специалисти, които ще помагат и на държавата, идентифицирайки рисковете в сферата на киберсигурността. “Водим разговори за далеч по-големи неща и не разсъждаваме само за този офис, продължи той. Най-вълнуващото е, че водим разговори за едно значително по-голямо присъствие в сферата на образованието.”

Сергей Белоусов, главен изпълнителен директор и съосновател на компанията, разкри повече информация за плановете в тази насока. По думите му се водят разговори за изграждане на университет, фокусиран в сфери като квантови технологии, изкуствен интелект и блокчейн. Той може да си партнира с учебни заведения като Университета Карнеги Мелън и Националния университет на Сингапур и да се превърне сред топ образователните институции в определени области.

Според Белоусов, Acronis търси локални партньори за начинанието и е готова да инвестира в тази насока. По думите му е напълно реалистично първите студенти да започнат обучението си след една година, а след десетилетие техният брой да достигне 3000.

Приветствия от Томислав Дончев и Йорданка Фандъкова:

Сергей Белоусов говори за Acronis:

Специален гост на събитието бе Греъм Хакланд, ИТ директор на отбора от Формула 1 Williams Racing. Той разказа за партньорството с Arconis, както и за технологиите на Williams, които намират приложение извън автомобилния спорт:

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X