Ит Лидери

EK хармонизира радиочестотния спектър за IoT устройствата с малък обсег

Computer World

Европейската комисия (ЕК) работи върху хармонизирането на радиочестотния спектър за IoT устройствата с малък обсег, което позволява използването на радиочестотната лента 900MHz за приложения като интелигентни градове, домове, земеделски и транспортни системи.

 

Намерението на ЕК е да отговори на нуждите от радиочестотна идентификация на следващо поколение RFID и други IoT устройства, които могат да бъдат свързвани независимо от мобилните мрежи. От институцията обръщат внимание, че, за разлика от по-скъпите устройства, които могат да работят в различни радиочестотни ленти, тези с малък обсег, които обикновено са и от по-нисък клас, могат да повишат производствените разходи и да предизвикат радиосмущения.

Регулаторът е приел Решение за изпълнение, обхващащо честотните ленти от 874MHz - 876MHz и 915MHz - 921MHz, за да осигури "дългосрочна стратегия за противодействие на фрагментацията в тези честоти на територията на Европа". Досега държавите-членки на ЕС използват тези честотни ленти за устройства с малък обсег на действие (включително RFID) или железопътни комуникации. Честотите са определени и за военни приложения.

От Комисията коментират още, че решението следва "положително становище" от държавите-членки в Комитета по радиочестотния спектър. В бъдеще, след влизането в сила на новия Кодекс на съобщенията на ЕС, радиочестотният спектър ще бъде координиран в още по-висока степен на равнище ЕС, отколкото в момента, за да може Европа да стане лидер в развитието на 5G мрежите.

Смята се, че този ход допълва други инициативи за радиочестотния спектър, свързани с 5G, които продължават и в други честотни ленти (700MHz, 3.6GHz и 26GHz).

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X