Ит Лидери

Чешка фирма за 3D печат оглави класацията Deloitte Technology Fast 50 за 2018 г.

Владимир Владков

1290% е средният ръст на приходите на технологичните компании в тазгодишната класация на Deloitte Technology Fast 50 за Централна и Източна Европа, като в класацията са представени фирми от 10 държави в региона – 18 от Полша, 7 от Литва, по 7 от Хърватия и Чешка република, 3 са словашките фирми, по 2 фирми от Латвия и Унгария и по една от Румъния, Босна и Херцеговина и Естония. За съжаление тази година в класацията не попада българска фирма, докато през миналата в нея имаше 2 български фирми – Titan Gate (създател на PhoneArena.com) на 16 място и Accedia на 26-о място, а през 2016 г. Bulpros Consulting бе класирана на 24 място.

Победителите във Fast 50

Три от технологичните компании, които през миналата година са били в подкатегория „Изгряващи звезди“, сега вече са в топ 10 на основната категория Fast 50 за 2018. Интересно е още, че победителят за тази година -чешката компания за 3D печат Prusa Research е постигнала впечатляващ годишен ръст от над 17 хиляди процента (17 118%), а в миналогодишната класация е била на трето място отново, отново с огромно увеличение на приходите - близо 7 хиляди процента (6910%). Чешката компания Prusa Research, е основана през 2009 г. и в рамките на няколко години и без никакви външни инвестиции тя се превръща в една от най-иновативните и бързо развиващи се компании в 3D индустрията. Днес компанията произвежда свои собствени влакна и отпечатва частите за други 3D принтери. Тя също така основава PrusaLab – пазарно пространство и отворена работилница за всички, които се интересуват от 3D печата.

 


Чешка фирма за 3D печат оглави класацията Deloitte Technology Fast 50 за 2018 г.

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Миналогодишният лидер - чешката компания за онлайн резервации на самолетни билети Kiwi.com, заема сега второто място с годишен ръст 14 337%, докато миналата година бе начело с ръст 7165%. Наскоро в търсачката са добавени автобуси и влакове, така че туристите да открият всички начини за осъществяване на пътуването си.

Това показва, че компаниите са „уцелили“ точна ниша и успяват много бързо да превърнат иновациите си в реални бизнес постъпления. „Бронзовият“ медалист тази година е Q Software от Хърватия, която увеличава оборота си 3894%, включително чрез отваряне на офиси в Цюрих, Осло, Белфаст, Лос Анджелис и Торонто.

Софтуерните фирми в класацията са общо 32, 11 са от сектор „Медии и развлечения“, а останалите 7 компании са хардуерни. „За трета поредна година средният темп на растеж надхвърля забележителните 1000%, което отново доказва средносрочната устойчивост на продължаващия технологичен бум в Централна Европа“, обясняват от Deloitte.

Изгряващи звезди и големи играчи

В подкатегорията „Изгряващи звезди“ анализаторите отличават онези „млади фирми“ със сериозен растеж, които обаче не отговарят на критериите за основната категория Fast 50. Тази година 5 от десетте компании, класирани в „Изгряващи звезди“, са от Чехия. „Заедно с останалите чешки компании в основната категория те доказват, че растежът и иновациите процъфтяват в тази страна“, коментират от Deloitte. Победителят в тази подкатегория на фирми с блестящо бъдеще е хърватската компания за смарт улични мебели INCLUDE с четиригодишен ръст на приходите от 1950%. На второ място е словашката Itrinity (1555%), следвана от чешката хардуерна компания 3Dsimo (1461%).

В тази категория „BIG 5” Deloitte класира бързоразрастващи се големи компании, чийто мащаб затруднява тяхното конкуриране по отношение на ръста на приходите, постиган от по-малките компании в класацията Fast 50. За втора поредна година победителят е чешкият онлайн ритейлър ZOOT с четиригодишен ръст на приходите от 513%. На второ място е полската маркетингова компания RTB House (415%), а на трето място е латвийската Booking Group (271%), която променя из основи света на автомобилите под наем. 

Специални награди за иновации и социално въздействие

Изключително интересна иновация предлага и литовската Brolis Semiconductors, чиято пробивна инфрачервена фотонна технология служи за разработване на нов вид сензор, който може да отчита критични кръвни показатели, без да се пробива кожата. Brolis Semiconductors получава наградата на Deloitte за “Most Disruptive Innovation (MDI)“. Компанията се е класирала на 6 място в основната класация Fast 50.

Deloitte връчва за първи път награда за значимо социално въздействие. Победителят е полската фирма Saule Technologies, която разработва следващото поколение технологии за соларни панели, използвайки тънко гъвкаво фолио, което може да се обвие около сгради.

„Главно младите и безстрашни компании, които са включени в тазгодишната класация, отчаяно се стремят да променят света към по-добро. Това е наистина вълнуващо, особено когато имате усещането, че останалата част от света все повече признава Централна Европа като място, откъдето ще дойдат толкова много технологичните пробиви на бъдещето. Просто вземете победителите, спечелили наградите за Most Disruptive Innovation и значимо социално въздействие. Това са примери от световна класа, не само за високообразовани хора с велики идеи, но и за хора, притежаващи желанието, бизнес уменията и страстта, необходими, за да ги комерсиализират и по този начин да подобрят живота на милиони хора по цялата планета“, заяви Агнешка Зиелинска, съдружник в Deloitte и лидер на Програмата Deloitte Fast 50 за Централна Европа.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X