Ит Лидери

САЩ притискат Канада да блокира Huawei за 5G мрежите

Владимир Владков

Американски сенатори призоваха Канада да не поръчват 5G мрежово оборудване, предоставено от Huawei, след като шефът по киберсигурността на северната страна каза, че забраната на компанията не е необходима.

В писмо до канадския примиер Джъстин Трюдо сенаторите Марко Рубио и Марк Уорнър изразяват „сериозни притеснения“, че защитните мерки на канадската мрежа са „неадекватни“. То би могло да компрометира в края на краищата както националната сигурност на Канада, така и сътрудничеството между страната и останалите членове на Коалицията за споделяне на разузнавателни данни Five Eyes (5 Очи).

Две страни от групата – САЩ и Австралия, вече предприеха стъпки да изхвърлят Huawei от своите пазари.

Рубио и Уорнър отбелязват, че щатските и канадските оператори се възползва заедно от “икономии от мащаба за оборудване, проектирано за хармонизираните за региона честоти“. Те предупреждават, че използването на Huawei пакети за 5G може „сериозно да наруши тази динамика, лишавайки и канадските, и американските оператори от мащаба, който им е нужен за бързо изграждане на 5G мрежи”.

Двамата сенатори са членове на сенатската комисия по разузнаване, която отговаря за наблюдението на правителствените дейности и програми в разузнаването.

Писмото повтаря твърденията на официални представители на САЩ, че Huawei има тесни връзки с китайското правителство и това представлява риск за националната сигурност.

Huawei категорично отрече тези твърдения и наскоро обърна внимание на американската Федерална комисия по комуникации, че нейното отсъствие от пазара ще навреди на конкуренцията, ще увеличи цените и ще възпрепятства разгръщането на 5G.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X