Ит Лидери

Във Варна са открити 600 нови работни места в сферата на аутсорсинга

Computer World

600 нови работни места в сферата на аутсорсинга са открити във Варна през последната година, стана ясно по време на пресконференцията по повод предстоящото откриване на InnoWave Summit 2018. Дигиталната конференция ще се състои в морския град на 19 и 20 октомври в Двореца на културата и спорта.

„Варна заслужава да бъде домакин на конференция от такъв ранг, защото имаме отлична основа, която може да бъде надграждана“ - отбеляза кметът на града Иван Портних - „Секторът е перспективен и е важно да привлича млади хора, които искат да се развиват тук“. Той припомни, че в града има 9 средни училища с паралелки в областта на информационните и комуникационни технологии, както и пет университета, които развиват сходни специалности.

На дигиталния форум ще участват над 60 топ-лектори от най-големите световни марки. Основните теми на конференцията са: индустрия 4.0, интернет на нещата, виртуални реалности, нанотехнологии, блокчейн технологии. По време на събитието ще бъде обърнато внимание и на жените в дигиталната сфера, като еврокомисарят Мария Габриел също е потвърдила своето участие в събитието.


Във Варна са открити 600 нови работни места в сферата на аутсорсинга

© Computer World, Computerworld.bg

„Сред лекторите ще се включат 6 дами на високи позиции в своите компании, за да послужат като вдъхновение повече жени да потърсят реализация в сферата на информационните технологии“, отбеляза Димитър Василев от Български бизнес форуми. Според него партньорството между неправителствения сектор, бизнеса и общинската администрация при подобни инициативи показва реални резултати. Той също така обяви, че на 19 и 20 октомври Варна ще се присъедини към семейството на европейските стартъп градове. Това е нова инициатива за Европа и Варна има честта да е първият град, който ще стане част от тази мрежа.

„В България има над 380 000 малки и средни предприятия, това са 98% от бизнеса в цялата държава. Между 10 и 11% от всички тези предприятия се намират на територията на Област Варна, а в Общината са регистрирани 29 000 малки и средни предприятия. Най-тъжното от фактите обаче е, че всички тези предприятия искат да бъдат глобални, но не са готови за това. Над 60% от тези предприятия нямат никакво присъствие в дигиталната сфера /без сайт, Фейсбук страница/. Тези, които имат сайт, той не е преведен на английски. Ето защо правим тази конференция – от една страна, показваме, че Варна всъщност има своето място на дигиталната карта и от друга страна, искаме да подпомогнем бизнеса да получи вдъхновение, ноу-хау, както и да чуе как разсъждават големите и успешни компании в тази посока”, каза и Николай Петканов, един от организаторите на Innowave Summit 2018.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X