Ит Лидери

Доставчик на VW и Tesla отваря завод край Ловеч през 2019 г.

Владимир Владков

 

Нова фабрика за високотехнологични продукти, използвани от редица известни автомобилни производители, включително Volkswagen и дъщерните му MAN и Audi, както и Daimler, BMW, FCA, Ford, GM, Renault-Nissan, Tesla, Volvo и много други, създава край Ловеч немската група VOSS Automotive. Компанията ще инвестира във фабриката и оборудването й 15 милиона евро, като планираният старт на производството е май 2019 г., а официалното откриване на фабриката се очаква да е през септември. Това заяви на пресконференция в София Роланд Вайс, управляващ директор на новото дружество VOSS Automotive България.

VOSS вече е сключила дългосрочен договор за наемане на халета на завода в с. Баховица, където доскоро се сглобяваха китайските автомобили Great Wall, както и на административната сграда. Общата производствена площ е над 12 хиляди кв. метра, като в нея ще бъде инсталирано ново модерно оборудване, а хората ще работят в тиха, чиста и приятна среда, допълни Вайс.


Доставчик на VW и Tesla отваря завод край Ловеч през 2019 г.

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Роланд Вайс, управляващ директор на VOSS Automotive България. Снимка: Владимир Владков

Очаква се при старта на производството през 2019 в новата фабрика да заработят 400- 500 работници, голяма част от които в момента се обучават в Германия и Полша. Плановете са през 2020 г. фабриката да заработи с пълния си капацитет и да има общо 1000 служители, 80% от които ще са в производството и логистиката, а останалите 20% ще са в администрация, управлението и развоя. Българското поделение на VOSS ще разполага с всички отдели, включително производство, научно-развойно звено, логистика, счетоводство, ИТ отдел, управление и др., допълни Кай Уве Ото, директор „Човешки ресурси“ на VOSS Automotive.


Доставчик на VW и Tesla отваря завод край Ловеч през 2019 г.

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Кай Уве Ото, директор „Човешки ресурси“ на VOSS Automotive. Снимка: Владимир Владков

Автомобилният сектор

у нас се развива, като в страната оперират над 170 фирми, произвеждащи компоненти и системи за водещи автомобилни марки. Броят на заетите в този високотехнологичен сектор продължава да расте, като в момента надхвърля 40 000 души, включително в свързаните с него фирми и поддоставчици, изтъкна икономическият министър Емил Караниколов, който връчи на Роланд Вайс, управляващ директор на VOSS Automotivе България, и д-р Щефан Ото, управляващ директор на VOSS Automotivе, удостоверение за предварителна административна помощ. С него на инвеститора ще бъде оказано пълно съдействие за получаване на документи, необходими за издаване на сертификат за клас на инвеститор.

“За периода 2005 до тази година по Закона за насърчаване на инвестициите са издадени 21 сертификата в автомобилната промишленост, а общият размер на инвестициите по проектите в сектора надхвърля 1 милиард лева“, заяви Караниколов. Според него, автомобилното производство е един от приоритетните високотехнологични сектори за привличане на чуждестранни инвестиции в страната, тъй като има голям потенциал за развитие на експорта, увеличаване на заетостта и засилване на икономическата активност в различните региони.

Вложихме много енергия и лично отношение, за да привлечем VOSS у нас. Инвестицията на компанията носи 3 важни неща – работни места, стратегически инвеститор в регион, който е силно дисбалансиран и компания иноватор, чиито иновации биха развили и региона, и социалната среда, както и образователната среда в региона и в страната, допълни Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Фокусът на VOSS

Основана в далечната 1931 г. като производител на водопроводни кранчета и системи за парно отопление, днес групата VOSS e водещ производител на интелигентни системи за автомобилната индустрия, заяви д-р Щефан Ото, управляващ директор на VOSS Automotivе.


Доставчик на VW и Tesla отваря завод край Ловеч през 2019 г.

© Владимир Владков, Computerworld.bg

д-р Щефан Ото, управляващ директор на VOSS Automotivе. Снимка: Computerworld

През 2004 година компанията създава първите катализатори за тежкотоварни автомобили, базирани на технологията SCR (избирателната каталитична редукция, намаляваща емисиите на вредните газове, включително азотни окиси. По-късно технологията е внедрена и дизеловите леки автомобили. „В новата фабрика в с. Баховица ще произвеждаме и тези компоненти, с които ще снабдяваме фирми от европейския пазар“, заяви д-р Щефан Ото.

Друг фокус на компанията са продуктите за управление на топлината, които служат за охлаждане на батериите в електромобили и хибридни модели. С новата платформа за електромобили започнаха да работят с всички големи ОЕМ производители, коментира д-р Ото. - Термо обменът е важна технология за бъдещето, като такива компоненти ще бъдат произвеждани също в новата фабрика. Ориентираме сме силно към производителите на автомобили, като се стремим да сме близо до тях, да сме гъвкави при снабдяването на нашите клиенти, както и при разработката на нови продукти“, допълни шефът на VOSS Automotive. В Европа компанията разполага с 3 фабрики. „Заводът край Ловеч ще е един нов завод за Европейския съюз, като решението за инвестицията беше взето още след първите ни посещения в България. Разчитаме на добре обучени специалисти, стабилна инфраструктура, стабилна политическа и икономическа среда, необходими за едно дългосрочно производствено място“, коментира Вайс.

„Развиваме и продукти на базата на изискванията на локалните клиенти, например в САЩ. Разработваме продуктите и патентоваме технологиите, създадени от нашите специалисти. Произвеждаме сами своите системи, имаме и собствена лаборатория за изпитания на метали, изискващи прецизни процеси. Сътрудничим си университетите, участваме в приложени проучвания, за да може продукцията ни да е най-модерно ниво“, обясни д-р Ото, допълвайки, че през тази година компанията ще има близо 600 млн. евро оборот и почти 6000 служители. „Реинвестираме над 10% от приходите си в R&D, доста над средното за бранша ниво от 6%“, заяви управляващият директор на VOSS Automotive.

 

Кариерни възможности

Роланд Вайс започна като стажант във VOSS преди 21 г., след това е бил технически директор в САЩ, сега е управител на българската фирма. Вторият германски колега в България има още по-дълъг стаж в компанията – над 30 години, имаме и служители с над 40 години. Това показва ясно, че те се чувстват добре в компанията, като в едно семейство“, изтъкна Кай-Уве Ото. Според него един най-важните фактори за успеха на компанията са именно служителите. „Имаме добри служители, привличаме и нови от свободния пазар. Те идват не само заради доброто отношение, но заради възможностите да подобрят квалификацията си. Предлагаме разнообразни обучения, даваме възможности за личностно и кариерно развитие, растейки заедно с фирмата. Инженерите трябва да са добри специалисти, но е нужно и да работят със страст, да могат да се включват, където е необходимо, да обичат и предизвикателствата, и успеха“, изтъкна HR директорът на VOSS Automotive.

Той добави, че иска да приложи дуалната система на образование и у нас, като компанията ще работи с училища и университети от София и други градове.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X