Ит Лидери

Втори център за данни изгражда Equinix в София

Владимир Владков

Нов голям център за данни с международна свързаност изгражда в София глобалната компания за центрове за данни Equinix. В съоръжението, наречено SO2, компанията инвестира $19 млн., като това е вторият център тип International Business Exchange (IBX), на Equinix в столицата. Първият център за данни бе създаден от българската компания 3DC, впоследствие придобита от британската TeleCityGroup, която на свой ред стана част от американската корпорация Equinix.

Новият център SO2, разположен близо до Летище София, ще подпомогне българските компании в процеса на дигитална трансформация на бизнеса, осигурявайки им взаимосвързаност с партньорите, лесно преминаване към облачни технологии и достъп до нови пазари по целия свят, обясняват от компанията.

Решението за изграждане на това модерно съоръжение именно у нас се обяснява със стратегическо местоположение на нашата страна на Балканите, свързвайки Европейския съюз, Турция и Кавказкия регион. При старта на новия IBX център SO2, който се очаква в началото на 2019 г., той ще предложи на клиентите си около 350 шкафа за оборудване. В следващите фази капацитетът му ще се увеличи с още 1100 шкафа. Equinix вече обслужва над 100 компании в България, а сред клиентите са доставчици на облачни услуги, доставчици на мрежови услуги, големи корпорации и медийни компании. „Всички те използват глобалната платформа на Equinix за взаимосвързаност с 200 центъра за данни по целия свят, за да се свързват с бизнес партньори и клиенти в рамките на дигиталната верига на доставки“, коментират от Equinix.

„СуперХостинг.БГ предоставя хостинг на над 200 000 уебсайта. За нас осигуряването на качеството и непрекъсваемостта на услугите е изключително важно. За да ги гарантираме, вече повече от 7 години се доверяваме на Equinix България и ползваме надеждните им услуги за колокация. С откриването на втория им център за данни ще можем да отговорим на нарастващите изисквания на клиентите ни както у нас, така и в чужбина“, коментира Любомир Русанов, управител на СуперХостинг.БГ.

„Офисът на VMware в София е основен развоен център и иновационен хъб на компанията за региона на Европа, Близкия изток и Африка и е един от трите ключови стратегически центъра в световен мащаб. Затова и надеждността на услугите в София е от критична важност за развойната дейност на VMware България. Развойният център на VMware България имаше нужда да разшири дейността си и да намери доказан партньор в Източна Европа, който да може да посрещне тези очаквания. Като се възползвахме от глобалната платформа за взаимосвързаност на Equinix с 99,9999% наличност, успяхме не само да достигнем до нови пазари, но и да повишим производителността на бизнеса“, допълва Диана Стефанова, управляващ директор на развойните центрове и стратегическото бизнес развитие на VMware за EMEA.

Здравко Николов, изпълнителен директор на Equinix в България.

Екоинвестиция

SO2 ще използва 100% зелена енергия – практика, наложена от първия център на Equinix в София от 2016 г. насам. Още през 2015 г. Equinix обяви, че се ангажира в глобален мащаб да използва 100% чиста и възобновяема енергия във всичките си поделения. Чрез постоянно разширяване на партньорската си мрежа, Equinix продължава да прилага иновативни устойчиви технологии за използване на слънчева и вятърна енергия и на горивни клетки, за да реализира поетия ангажимент.

“Днешните доставчици на услуги и корпорациите имат нужда да подобрят дигиталните си възможности и капацитет, реорганизирайки ИТ инфраструктурата си. Компаниите могат да разширяват мрежовата си инфраструктура с нови дигитални възможности (т. нар. Digital Edge) и да повишават производителността на системите си. Центърът за данни SO2 ще предостави сигурна среда за български и международни фирми, които искат да разширят бизнеса си към Източна Европа и Близкия изток“, обясняват инвеститорите. В допълнение SO2 ще има и директна връзка с българския интернет хъб BIX (Bulgarian Internet Exchange).

Според Equinix директната и частна свързаност със стратегически доставчици на облачни услуги е от ключово значение. Пазарно проучване Global Interconnection Index, публикувано от Equinix, прогнозира, че взаимосвързаността между корпорациите и доставчиците на облачни и ИТ услуги ще расте с 98% годишно до 2021 г. Това се дължи на фирмите, които развиват нови дигитални услуги и мигрират съществуващи процеси и системи към външни облачни платформи.

„Наблюдаваме силно търсене на услугите на Equinix в България, тъй като компаниите постоянно увеличават използването на информационни технологии в бизнеса си, за да вървят в крак с бързо развиващата се дигитална икономика. Радваме се, че можем да предложим модерен локален център за данни с глобални възможности и достъп до 52 други национални пазара благодарение на платформата на Equinix“, заяви Здравко Николов, изпълнителен директор на Equinix в България.

„Колокацията в центрове за данни осигурява много високо ниво на директна взаимосвързаност. Това дава възможност на корпорациите да могат да реагират в реално време, да се приспособяват бързо към промените и да използват дигиталните екосистеми, създавайки нови условия за развитие и добавена стойност. Вторият център за данни в София ще редостави на българските и международните компании най-съвременните възможности за взаимосвързаност, с които те да увеличат бизнес производителността си и да подсигурят инициативите си за ИТ трансформация“, допълва Ерик Швартц, президент на Equinix в Европа, Близкия изток и Африка.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X