Ит Лидери

Задължиха компаниите от Силициевата долина да имат поне една жена в борда

Computer World

Калифорния е първият щат, който ще изисква от публично търгуваните компании да имат поне една жена в борда на директорите. Законът, подписан от губернатора Джери Браун в неделя, изисква публичните дружества, чиито изпълнителни централи се намират в Калифорния, да отговорят на новото изискване до края на 2019 г. До 2021 г. - ако бордът на една компания е съставен от петима директори, поне двама от тях ще трябва да са жени, а ако общият брой е седем – поне три.

Калифорнийската търговска камара и 29 други бизнес групи се противопоставиха на идеята, като изпратиха писмо до щатския сенат, твърдейки, че мярката е противоконституционна и взема предвид само пола, а не и останалите признаци за социално разнообразие. "Такова объркване и двусмислие ще доведе само до големи глоби и потенциални съдебни спорове", категорични са противниците на законопроекта. Компаниите, които не спазват закона, ще бъдат глобявани със $ 100,000 при първо нарушение, а при следващи – по $ 300 000.

Джесика Левинсън, професор в Loyola Law School, Лос Анджелис, пише, че "законопроектът създава специфична класификация, основана на пола, и поради това повдига въпроси за равноправна защита както в Конституцията на САЩ, така и в тази на Калифорния“. „Това в основата си означава, че правителството трябва да докаже, че има наистина добра причина да направи това, което прави, и че няма по-добър начин за постигане на поставената цел", казва тя.

Всичко това означава, че технологичните компании от Силициевата долина, които все още нямат жени в директорските си бордове, ще трябва да преосмислят техните състави.

Само 5% от компаниите от Standard & Poor имат директори на жени. Според The New York Times жените, които са изпълнявали функциите на главен изпълнителен директор, e далеч по-малко вероятнo да заемат същата длъжност в друга компанията, отколкото при мъжете. Още по-малко вероятно е да заемат позици в борд на директорите.  

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X