Ит Лидери

Саудитска Арабия спира съвместен проект със SoftBank за 200 млрд. долара

Computer World

Саудитска Арабия е спряла плана от 200 млрд. долара за изграждането на най-големия в света проект за генериране на слънчева енергия, който разработва заедно със SoftBank Group Corp. Според официалната информация на саудитските власти това развитие е наложено от усложнение в “друг интересен трансформационен проект“ на кралството.

Преустановеният проект хвърля сянка върху партньорството между Саудитска Арабия и SoftBank, което афишира амбициозни идеи. Двете страни създадоха фонд от 100 млрд. долара за инвестиции в технологични компании, което доведе до повишаване на притока на средства към стартъп сектора.

 

Съвместният проект трябва да превърне най-сериозния производител на петрол в света в гигант в добива на слънчева енергия, генерирайки по 200 гигавата на ден - три пъти повече от нуждите на страната. Планът бе обявен от главния изпълнителен директор на SoftBank Масаьоши Сон и принц Мохамед бин Салман в Ню Йорк през март миналата година и трябваше да бъде продължение на това партньорството.

Сега обаче, официални представители на Саудитска Арабия заявиха, че никой не работи активно по проекта. За сметка на това саудитското кралство разработвало по-широка и практична стратегия за стимулиране на възобновяемата енергия, която ще бъде обявена в края на октомври по време на инвестиционна конференция в Рияд.

„Това ще помогне да се изяснят целите ни в сферата на възобновяемата енергия“, коментира говорител на Саудитска Арабия.

От SoftBank отказват коментар към момента.

Соларният проект трябваше да бъде част от икономическата и социалната трансформация "веднъж на поколение" в Саудитска Арабия. 33-годишният принц Мохамед вдигна забраната за жените да шофират, като страната беше единствената с такава в света, позволил за пръв път от десетилетя отварянето на театри и предприе стъпки за намаляване на влиянието на екстремистките религиозни възгледи.

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X