Ит Лидери

Google потвърди за съществуването на проекта “Dragonfly”

Computer World

Първият публичен опит на Google да хвърли светлина върху информацията, че работи по проект за разработка на цензорирана търсачка за китайския пазар, известен като “Dragonfly”, не успя да успокои членовете на Конгреса по време на изслушване в Сенатската комисия по търговията.

Изслушването, на което, освен от Google, присъстваха представители на Amazon, Apple, AT&T и Charter Communications, започва като широко обсъждане на евентуалното законодателство за защита на личните данни, но в крайна сметка информацията за плановете на Google привлича основно вниманието на конгресмените. Според The Intercept плановете на Google са да създадат търсачка, в която китайските потребители да се регистрират с личните си данни, което неминуемо ще даде достъп на местните компании до тях.

Отговорникът за сигурността на Google, Кийт Енрайт, отива на излушването готов да даде предварително написани обяснения относно истинността на публикациите, свързани с проекта “Dragonfly”, като в тях се залага на подход, който нито да отхвърли напълно информацията, нито пък да я поотвърди. "Моето разбиране е, че всъщност ние въобще не сме близо до представянето на подобен продукт. Дори не е ясно дали това ще се случи в бъдеще”, коментира Енрайт пред Комисията. Ако Google реши да преследва някакви интереси в Китай, добавя той, "екипът ми ще бъде активно ангажиран."

След като няколко пъти Енрайт повтаря думите си, дори се стига до там сенаторът Тед Круз от Тексас да го прекъсне с думите: “Казвате, че не сте близо до стартирането на подобен продукт, но ние не ви питаме за датата на старта, а за това какво въобще представлява той”.

В крайна сметка Енрайт е бил принуден да потвърди, че проект “Dragonfly” действително съществува. Той обаче е отказал да разясни неговата конкретна цел, настоявайки, че "не е ясна рамката на това, което влиза в обхвата на този проект".

Това, разбира се, е проблем и то голям, тъй като твърденията на Енрайт, че компанията гледа сериозно на защитата на личните данни, но в същия момент отговорникът по сигурността не знае почти нищо за този проект, няма как да бъдат верни едновременно. Ако главният служител по сигурността на Google не участва активно в разговорите по проекта, това подкопава вярата, че Google обмисля внимателно последствията от своята работа.

Иначе няма как да се каже, че Google не е наясно с какво се захваща. Компанията се сблъска от първо лице с изискванията, които налага китайското правителство на чуждестранните технологични компании. През 2010 г., най-голямата търсачка реши да преустанови цензурирането на резултатите, след като местни защитници на човешките права станаха жертва на фишинг кампания през Gmail. В крайна сметка, въпросът дали да се цензурират резултатите в търсачката и дали да се предават те на властите е преди всичко свързан с поверителността на данните.

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X