Ит Лидери

Българска фирма взе награда от конкурс на Barclays за блокчейн решение

Владимир Владков

Българската блокчейн компания INDUSTRIA е получила една от 4-те награди в състезанието DerivHack 2018, организирано от Barclays в Лондон на 21 и 22 септември. Екипът на българската фирма в партньорство с консорциума R3 е кандидатствал за конкурса с блокчейн технология, с чиято помощ в рамките два дни разработва успешна имплементация на Common Model Domain (CDM) с Corda.

В двудневното събитие са се включили 140 участници от цял свят и от много различни бизнес направления, включително банки, платформи, оператори на мрежи, както и консултантски компании. Те са разработвали блокчейн решения според изискванията на Световната търговска асоциация, която въвежда стандартите за търговия със суапове и деривати - ISDA. Задачата на участниците в конкурса е да съставят приложение за по-добър пазар на деривати, базирано на модела Common Domain Model, който е създаден от ISDA на базата на езика FpML (Financial products Markup Language).

“Моделът CMD (Common Model Domain) прави първата стъпка в стандартизацията на комуникацията, като установява общ процес и стандарти за предаване на финансовите данни“, обясняват от INDUSTRIA. Участниците в DerivHack са прилагали този модел, възползвайки се от новите технологични възможности, които предоставят DLT и блокчейн, за да разрешат предварително зададени случаи на обработка на данните след сключване на сделка. Barclays показва доста предизвикателни сценарии и симулира във висока степен дериватния пазар.

Панел от независими съдии, избрани сред представители на финансовата индустрия, академичните среди и публичния сектор, са оценили приложимостта и ефективността на предложените решения и са наградили четирите най-добри блокчейн решения, сред които и българското.


Българска фирма взе награда от конкурс на Barclays за блокчейн решение

© Владимир Владков, Computerworld.bg

„Този хакатон беше вълнуваща за нас възможност да покажем своите умения в блокчейн програмирането и решенията, с които биха могли да повишат ефикасността на обработката на дериватните инструменти. Иновацията е крайно необходима в индустрията със суаповете и дериватите, понеже повишава конкурентоспособността и дава на компаниите съдържателна диференциация. Нововъзникващите технологии като блокчейн и DLT предоставят интересна възможност да се преразгледат обработката на дериватите, след сключване на сделка, за да се постигне качествена промяна в ефикасността на пазара“, коментира Петко Карамочев от INDUSTRIA.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X