Ит Лидери

EK готви разследване срещу Amazon

Computer World

Европейските регулатори са предприели предварителен преглед на практиките на Amazon за събиране на данни от трети страни като част от ранно антитръстово проучване, съобщиха официалните представители на ЕС.

По време на пресконференция, европейският комисар за борба с монополите Маргрете Вестагер коментира, че ЕС "събира информация" за това как компанията използва данните, идващи от трети страни. Регулаторите искат да знаят дали тези данни могат да дадат на Amazon предимство пред конкурентите, като предоставят информация за поведението на потребителите.

Ако вие като Amazon получавате данните от търговците на дребно, които поддържате, а те, разбира се, са напълно легитимни, защото подобряват услугите им, можете ли да ги използвате, за да направите свои собствени изчисления? Какво е новото модерно нещо? Какво искат хората? Какви оферти искат да получат? Какво ги кара да купуват неща?”, попита Вестагер.

Комисарят подчертава, че проучването все още е в "ранна фаза" и че все още не е започнато официално разследване, но въпросниците са изпратени към различни играчи на пазара. Но още с тези си първи стъпки, Комисията, представяна в това отношение от Вестагер, която зае редица строги позиции по отношение на големите технологични компании, предизвика неприятни емоции за Amazon. Наскоро ЕК наложи глоба на Google в размер на 5 милиарда долара заради предполагаеми антиконкурентни практики с Android.

Към моменра Amazon отказват коментар.

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X