Ит Лидери

Ирландия си връща повече от 14 млрд. евро данъци и лихви от Apple

Computer World

Ирландското правителство напълно е възстановило повече от 14 млрд. евро (12,4 млрд. паунда) от оспорваните от Apple данъци и лихви, които ще съхранява в доверителен фонд, докато не мине обжалването на решението на Европейския съюз за нарушения в данъчното облагане.

През август 2016 г. Европейската комисия постанови, че Apple е получила несправедливи данъчни облекчения от ирландското правителство. Както Apple, така и Дъблин обжалват решението, като твърдят, че данъчното третиране на производителя на iPhone е в съответствие и с ирландското, и с европейското законодателство. Ирландското Министерство на финансите, което започна събирането на въпросните данъци в поредица от плащания от месец май насам, миналата година изчисли, че общата сума би могла да достигне 15 милиарда евро, включително лихвите, постановени от ЕС. В крайна сметка главницата се изчислява на 13,1 млрд. евро, а към нея се добавят 1,2 млрд. евро лихви.

Въпреки че реално въпросните 14,3 млрд. евро са достатъчни за финансирането на здравните служби на страната за една година, правителството е категорично, че никога не е давало на никоя компания каквито и да било данъчни преференции и че обжалването е важно, защото би могло да запази привлекателността на Ирландия като инвестиционна дестинация. "Въпреки че правителството категорично не е съгласно с анализа на Комисията и иска отмяната на това решение, като ангажирани членове на Европейския съюз ние все пак винаги сме потвърждавали, че ще възстановим соченото за държавна помощ", коментира ирландският финансов министър Паскал Донъхю.

Ирландия назначи инвестиционни мениджъри, които да надзирават оспорваната сума, за която Донъхю е категоричен, че ще бъде вложена в нискорискови инвестиционни решения, а ирландският данъкоплатец ще бъде защитен от каквито и да било загуби. От своя страна ЕК заяви, че ще прекрати делото срещу Ирландия, което инициира миналата година заради закъснения при възстановяването на парите.

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X