Ит Лидери

Еврокомисарят Мария Габриел се захвана с предизвикателството „изкуствен интелект“

Владимир Владков

Еврокомисарят за цифровата икономика и общество Мария Габриел обеща да постави основните ценности и основни човешки права на ЕС в основата на дебата за етиката на изкуствения интелект (AI), като в същото време настоява за нов съвместен подход при разработването на технологията.

Тя каза, че е наложително гласът на Еврокомисията да бъде чут по време на многобройните дискусии относно етиката на изкуствения интелект, тъй като международното измерение на технологията расте.

Габриел добави, че светът вече предчувствува последствията, някои от тях отрицателни, предизвикани от изкуствения интелект, но настоява „да не се лишаваме от възможността да оформим тези промени“.

„Наше задължение е да гарантираме, че технологията се разработва като безопасна и отговорностите са ясни. Изборът не трябва да бъде предубеден и ние като хора трябва да разберем как се вземат решенията, каза тя. - Трябва да гарантираме, че изкуственият интелект се развива и прилага в подходяща правна рамка, в съответствие с ценности на Общността и нашите човешки права, в чиято основа са етичните принципи и гражданите.“

Като част от тези усилия Мария Габриел обсъди редица инициативи и инвестиционни планове, разработени от ЕК в опит Европа да е в крак с „жестоката международна конкуренция“.

Освен етичния дебат, фокусът на ЕК е и върху две други измерения – технологичният и индустриален капацитет на Европа, както и подготовка на обществото за предоставящите големи социално-икономически промени.

Еврокомисарят Мария Габриел. Снимка: Европейска комисия

По втората точка тя каза, Еврокомисията отдавна е оценила първостепенното значение на инвестициите в хората, което може би е по-важно за Европа, отколкото за други водещи нации.

„Европа е изправена пред огромен недостиг на цифрови умения, особено в областта на изкуствения интелект, каза тя. - Нуждаем се от повече научни работници и инженери, които разбират тази технология, а това ще доведе до значителни промени на пазара на труда. Всички граждани трябва да могат да се възползват от технологичния напредък и да участват с увереност. "

Тя обсъди и две ключови инициативи, в които инвестира ЕС, като те целят да подкрепят амбициите на континента в тази област. Първата е Хоризонт Европа, която ще подкрепя научно-развойната дейност и иновациите с бюджет от €100 милиона в периода 2021 до 2027 г. Втората е нова програма, наречена „Цифрова Европа“, чрез която ще бъдат инвестирани €2,5 млрд. за разработването на редица приложения, включително за достъп до данни.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X