Ит Лидери

БСК с гневна позиция и редица въпроси относно Търговския регистър

Computer World

“С удовлетворение отбелязваме, че дългоочакваното възстановяване на работата на Търговския регистър е факт. Заедно с това, факт са и множеството въпроси без отговор! Преди всичко, все още не е ясно дали цялата съществуваща в регистъра информация е възстановена и дали е гарантирана нейната конфиденциалност”. Това заявиха в своя позиция относно проблемите с най-важната икономическа база данни в държавата от последния месец от Българската стопанска камара (БСК).

От организацията акцентират, че в продължение на половин месец институциите са били в абсолютна невъзможност да упражняват правомощията си “в една толкова важна сфера на обществения живот, каквато е търговската регистрация” и е липсвал работещ механизъм за упражняване на правата и задълженията на гражданите и юридическите лица, които иначе са гарантирани и изисквани от Конституцията и законите на страната.

“За пореден път в ситуация на криза действията на държавата бяха неубедителни, палиативни, пожарогасителни, а обяснението е „технически проблем“. За огромно съжаление, публичната дискусия (вкл. в пленарната зала на Народното събрание) се фокусира върху търсенето на виновник, а не върху търсенето на причините за проблема. Виновни със сигурност има и те трябва да понесат съответната отговорност – не само политическа, а административна и наказателна! Но много по-същественият въпрос е как държавата ще гарантира, че подобни сривове няма да се случват в бъдеще и че обществените системи и регистри са надеждно защитени”, категоричени са от БСК и добавят, че случилото се с Търговския регистър далеч надхвърля обяснението за наличието на технически проблем.

Според представителите на бизнеса възпрепятстването на оперативната дейност и възможността за получаване на информация от страна на юридическите лица е безпрецедентно, както и това “държавен орган да отказва да приема заявления за предоставяне на услуги”.

“Остойностяването на претърпените вреди и пропуснатите ползи е практически невъзможно. Още по-трудно обаче е остойностяването на срива на доверието на обществото към способността на държавата да гарантира сигурността на информационните масиви, които съхранява, и да упражнява контрол по спазването на собствените си правила. Случилото се с Търговския регистър поставя под въпрос изобщо функционирането на държавните информационни системи, изграждането на Електронното правителство и гарантирането на сигурността на данните, а оттам – сигурността на гражданите и фирмите”, смятат от БСК.

Бизнес организацията иска и отговори на три основни въпроса – какви са причините за срива, кои са виновниците и каква отговорност ще понесат, както и какви мерки ще бъдат приложени за гарантиране на сигурната и безаварийна работа на държавните информационни масиви

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X