Ит Лидери

Nokia и Ericsson взеха заеми за 5G мрежи от ЕИБ

Владимир Владков

Nokia е взела заем на стойност €500 милиона от Европейската инвестиционна банка, която да подкрепи усилията на компанията в областта на 5G технологиите. С тези средства Старият континент се опитва да поддържа конкурентоспособността си спрямо китайските компании, които също развиват тези технологии.

Споразумението на Nokia с ЕИБ е сключено само няколко месеца, след като другият европейски производител Ericsson си осигури подобен заем от инвестиционната банка, но на стойност €250 милиона.

В изявлението на Nokia пише, че заемът ще бъде за период от 5 години и е подкрепен от Европейския фонд за стратегически инвестиции. Nokia ще използва средствата за проучвания, развитие и иновации в областта на 5G, като внедрява технологията в редица европейски страни. В България първият 5G тест на Nokia бе в мрежата на A1 България (тогава все още работеща под името Мтел.)

"Това финансиране подкрепя нашите 5G изследователски усилия и поддържа импулса, който вече видяхме през тази година по отношение на спечелените клиенти, като подкрепя стремежа ни да бъдем истински лидер в 5G - от край до край“, каза Кристиан Пулола, главен финансов директор на Nokia.

Компанията залага големи надежди на 5G u твърди, че очаква сериозен скок на финансовите си резултати през втората половина на годината, когато операторите засилят инвестициите си в технологично обновление.

Щатските оператори смятат да стартират търговски 5G услуги още през тази година, преди големите азиатски страни като Южна Корея, Япония и Китай, които ще пуснат подобни мрежи през 2019 г. Европа се надява да ги последва скоро след това.

Александър Стъб, вицепрезидент на ЕИБ  

Според изявление на вицепрезидента на ЕИБ Александър Стъб пред Financial Times, Европа „трябва да участва активно в 5G състезанието“, като ранните разработки на континента са много важни, като се вземе предвид напредъка на китайските конкуренти.

„Трябва да разберем, че нашите конкуренти са огромни с фирми като Huawei и China Mobile. Затова трябва да се „събудим“, да си „изпием кафето“ и да се свържем (в 5G)”, добавя той пред изданието.

Той обясни, че заемите на ЕИБ са създадени да подпомогнат европейските флагмански компании. „Останалият свят ни настигна и ни изпревари при 4G. Сега трябва да покажем, че нашите водещи компании са способни да се конкурират, не само в Европа, а в по-широк (географски) смисъл.“

“Ericsson бe един от важните фактори по отношение на мобилната телефония и смятам, че можем да сме горди да подкрепим техните усилия, добавя Стъб. Освен че подкрепя европейска технология, този проект ще ни гарантира създаването на хиляди работни места за висококвалифицирани специалисти в Европейския съюз“, добавя той.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X