Ит Лидери

Пазарът на умни транспортни решения ще расте с 9% годишно

Computer World

116,85 млрд. долара ще достигнат сумарните приходи на пазара на умни транспортни решения през 2023 г., съобщи Gartner в свое изследване, озаглавено Global Smart Transportation Market (2018-2023). Средният годишен ръст по време на този период ще е 9 на сто.

Използването на умни технологии за създаване на умни градове е все по-отчетлива тенденция по целия свят. Вече използващите се устройства в Интернет на нещата пък са над 1 млрд. В момента транспортните средства също са оборудвани с множество датчици, които ги контролират и управляват. На умния транспорт се гледа като една от най-важните съставящи на умните градове. Затова, например, Министерството на транспорта в САЩ още през 2016 г. инвестира около 160 млрд. долара в създаването на решения за умни паркинги, както и системи за управление на трафика. 

Широкото внедряване на интелигентни системи за управление на транспорта стана възможно благодарение на обикновени технологии. Те се използват за създаване на информационно-развлекателни продукти, а също така решения в областта на навигацията, социалните връзки и т.н. Събирането да данни от сензори увеличава качеството на анализите на вече съществуващи транспортни инфраструктури и способства за ефективно им развитие и увеличаването на тяхната безопасност. 

Поради ръста в броя на автомобилите и възникващите поради това задръствания е налице и ръст при търсенето на решения за умни паркинги. Използването на датчици в тази насока позволява водачите да бъдат информирани къде могат да оставят колата си, както и да си запазват паркомясто предварително. 

Сред най-големите играчи на пазара на умни транспортни решения анализаторите от Gartner посочват компании като Siemens AG, Cubic Corporation, IBM, Accenture PLC, Cisco Systems, Xerox, General Electric, LG CNS, Thales и Alstom.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X