Ит Лидери

Xiaomi обяви силни финансови резултати след излизането си на борсата

Владимир Владков

Веднага след пускането на акции на борсата китайският производител Xiaomi обяви много добра печалба за второто тримесечие на 2018 г., като силните продажби на смартфони са придружени от ръст на бизнеса със свързани продукти.

Компанията обяви, че е генерирала 58,7 на сто годишно увеличение на приходите от смартфони до 30,5 млрд. юана ($4,5 млрд.), което се дължи както на увеличените продажби, така и на по-високата средна продажна цена. Общият обем на продадените за тримесечието смартфони е 32 милиона, или с 43,9% повече от същия период на 2017 г.

На домашния си китайски пазар фокусът при смартфоните е върху разширяването на дела на високия клас модели, където е осъществен „добър напредък“ с 25 на сто нарастване на средната продажна цена (ASP).

В международен план Xiaomi цитира индустриални анализатори, които дават на компанията силни позиции в Индия, като отбелязват и разширяването на бизнеса в страни като Франция и Италия. Анализаторът от IDC Франциско Джеронимо коментира, че китайският производител вече е номер 4 в Италия и седми по големина доставчик на смартфони във Франция след старта в двете страни в периода април – юни.

Приходите от IoT и лайфстайл продукти са се удвоили до 10,4 милиарда юана, като компанията отбелязва силен ръст при смарт телевизорите и разширяването на цялото портфолио, включващо хардуер за виртуална реалност и носима електроника.

В края на периода компанията е продала 115 милиона свързани IoT устройства (без лаптопи и смартфони). Вече почти 1,7 милиона потребители притежават повече от 5 IOT устройства на Xiaomi.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X