Ит Лидери

САЩ забрани устройствата на Huawei и ZTE в държавната администрация

Computer World

Американските държавни служители, изпълнителите на правителствени договори и представителите на различните агенции ще трябва да забравят за технологичните устройства, произведени от китайските компании Huawei и ZTE. Президентът на страната, Доналд Тръмп, е подписал т.нар. Defense Authorization Act, който налага забрана за използването на устройства и оборудване за проследяване и преглеждане на потребителски данни, произведени от двете компании и някои други китайски производители. Изпълнителите на правителствени поръчки все още могат да използват някои компоненти от тези производители, стига те по никакъв начин да не обработват потребителски данни. Но тъй като към момента подобно оборудване има в голяма част от агенциите, в закона се казва, че финансирането им в посока замяна на технологичния парк ще бъде приоритизирано.

Въпреки че и двете компании могат да загубят клиенти заради новия закон, последствията от него определено ще бъдат по-сериозни за ZTE, тъй като компанията ще загуби възможността да работи с американски производители. Това би могло да се превърне в смъртна присъда за технологичния гигант - той разчита именно на американски производители за чипове и други важни компоненти.

Американското правителство смята, че Huawei и ZTE са заплаха за националната сигурност на страната и то не от вчера. През 2012 г. Конгресът публикува резултатите от 11-месечно проучване, в което разследващите отбелязват, че компаниите не са успели да обяснят връзките си с китайското правителство. По-рано тази година Пентагонът забрани абсолютно използването на смартфоните на двете компании в рамките на своите обекти. Съвсем наскоро пък Демократичният национален комитет посъветва своите представители да забранят на екипите си да използват устройствата на двете компании заради опасения, че могат да бъдат шпионирани.

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X