Ит Лидери

Qualcomm - със $774 милиона глоба в Тайван

Computer World

Qualcomm и Търговската комисия на Тайван сключиха примирие. Двете страни се съгласиха да уредят спора си относно спазването на антитръстовата политика на държавата от страна на производителя на чипове. Комисията обвини Qualcomm в злоупотреба с господстващо положение по отношение на пазара на чипсети за клетъчни телефони, като в крайна сметка ѝ наложи глоба от 774 милиона долара през 2017 г. Сега, след като технологичният гигант от Сан Диего отрече тези обвинения и обжалва решението, регулаторният орган се е съгласил да ограничи глобата до 93 милиона долара, които Qualcomm вече плати през юли. Според изявление на компанията "няма други дължими суми".

Съгласно условията на споразумението, Qualcomm може да продължи да определя лицензионните такси въз основа на цената на устройствата, които използва техни компоненти, а не само спрямо цената на самите чипове. Компанията обаче се задължава да спазва набор от изисквания. На първо място, Qualcomm трябва да разширят инвестициите си в Тайван и да работи съвместно с правителството за развитието на 5G в страната. Освен това компанията трябва да отвори нови производствени и инженерни центрове в страната. Водещият производител на чипове също така трябва да позволи на регулатора да наблюдава сделките му през следващите пет години.

Qualcomm вече няма да може да дава на производителите отстъпки в замяна на изключителни права. В същото време, ако някой от настоящите партньори на компанията иска да предоговори условията си, защото вярва, че е подложен на несправедливо третиране, производителят на чипове няма да може да прекъсва доставките по време на преговорите.

Според консултантската група DC International Advisory Търговската комисия на Тайван е изправена пред огромен натиск от страна на местни заинтересовани страни да разреши правната си битка с Qualcomm възможно най-скоро. Пред The Financial Times от организацията споделят, че един от субектите, които настояват за това, е Министерство на икономиката на Тайван, което беше силно засегнато от проблема, след като Qualcomm спря изследователските програми, които финансираше.

"Щастливи сме да потвърдим ангажимента си да лицензираме ценната си интелектуална собственост съгласно принципите за справедливост и доверие.С премахването на несигурността сега можем да се съсредоточим върху разширяването на отношенията ни, които подкрепят тайванската безжична индустрия и бързото приемане на 5G технология", коментира Алекс Роджърс, председател на лицензионния отдел на Qualcomm.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X