Ит Лидери

Европа прави нов опит да стандартизира зарядните устройства за смартфони

Computer World

От почти десетилетие Европейският съюз се опитва да накара производителите на смартфони доброволно да се съгласят на стандартизирани зарядни устройства. Този подход обаче не постигна особен успех, така че Европейската комисия може би сега ще предприеме по-принудителни действия. „Имайки предвид неудовлетворителния напредък с доброволния подход, Комисията скоро ще стартира проучване, което ще оцени разходите и ползите от различните други опции“, коментира еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер.

Тези „различни други опции“ могат да включват нови регулации. Несъвместимите зарядни устройства представляват значително неудобство за потребителите и са причината за 51 хил. тона електронни отпадъци всяка година в Европа, установи Комисията през 2009.

Още тогава 14 компании, включително Apple, Samsung и Huawei подписаха писма, в които се съгласиха да използват Micro USB зарядни устройства като стандарт в Европа. Блокът заплаши да въведе регулация по въпроса, но се отказа от това, след като компаниите обещаваха да продължат да работят по стандарта.

Ако изследването препоръча, ЕС може да задължи всички да използват един и същи тип зарядни устройства. Блокът има опит с въвеждането на подобни мерки, отново с цел намаляване на електронните отпадъци. Той принуди производителите да осигурят двугодишни гаранции, които покриват разходите за поправки, включително доставките. Целта е да се намали броя на устройствата и на другата техника, която се изхвърля заради „програмираното остаряване“.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X