Ит Лидери

Apple на прага на 1 трилион пазарна капитализация

Computer World

Въпреки новината, че през изминалото тримесечие Apple отстъпи второто си място на пазара на смартфони на Huawei, производителят на iPhone е по-близо от всякога до това да стане първата компания, оценена на трилион долара. След като технологичният гигант представи по-добри от очакваните резултати за второто тримесечие на годината във вторник, цената на акциите му се покачи с почти 6% още в сряда и продължи своята възходяща тенденция в четвъртък сутринта.

Някои световни медии дори съобщиха, че Apple е преминал прага от 1 трилион долара малко след като американските пазари отвориха в четвъртък. За да стане това обаче, цената на акциите на компанията трябва да достигнат 207,04 долара. Към момента на написването на този материал (2 август, 18.30 ч. българско време) обаче акциите на Apple се търгуват точно под този праг, като пазарната капитализация на компанията възлиза на 997 милиарда долара.

Както показва диаграмата на Statista, достигането на този праг от страна на Apple само преди десетилетие е било немислимо. През 2008 г. компанията току-що е пуснала iPhone, iPad все още присъства само в тайните ѝ лаборатории, а финансовата криза сваля пазарната стойност на Apple до 76 млрд. долара. 10 години и 1,4 милиарда продадени телефони по-късно, компанията, основана в гараж в Лос Алтос, Калифорния през 1976 г., може да напише нова глава в своята история.


© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X