Ит Лидери

Южна Корея обмисля как да обложи с данъци чуждите технологичните компании

Computer World

За мултинационалните компании като Amazon, Apple и Google става все по-трудно да избягват плащането на данъци в целия свят, тъй като повечето страни малко по малко поемат курс към промяна на толерантните си корпоративни данъчни практики. Сега, според доклад, публикуван в Korea Times, южнокорейското правителство търси начини как да събира данъци от чуждестранните компании, тъй като местните играчи натискат това да се случи. Министерството на икономиката и финансите на азиатската държава дори е създало работна група заедно с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, в която се провежда дебат за нови данъчни политики, насочени към световните технологични компании.

 

Очевидно правителството все още не е в състояние да обложи световните компании, тъй като те не са задължени да разкриват продажби или печалба в страна, в която нямат фиксирано място на дейност. "Според сегашния закон предварителните или спомагателните места за бизнес не се считат за офиси на световните компании в Корея и това им помага да избягват данъчното облагане", коментира пред Korea Times комисарят на Демократическата партия на Корея Ан Йеон-Санг и добавя: "Като се имат предвид характеристиките на дигиталната икономика, концепцията за фиксирани места на бизнес трябва да бъде разширена, така че правителството да може да си осигури власт да налага данъци върху тях".

Един от начините, по които Южна Корея може да направи това, е да предефинира изискването местните офиси да включват и местни инсталации на сървърите, които ИТ компаниите използват за предоставянето на съдържание и услуги на клиентите. Korea Times също така отбелязва, че Google и Apple правят огромни печалби от продажбата на приложения в Южна Корея, както и Amazon, и Google, които също предлагат множество различни услуги.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X