Ит Лидери

Qualcomm се отказа от NXP, разкри развода с Apple

Владимир Владков

Силните финансови резултати на Qualcomm за третото фискално тримесечие бяха помрачени от провалената сделка с холандската NXP Semiconductors, както и от признанието, че не се очаква компанията да е доставчик на Apple за следващото поколение iPhone.

Малко след обявяване на финансовия доклад Qualcomm потвърди, че се отказва от офертата си за придобиване на NXP. Сделката, която бе обявена за първи път през октомври 2016 г., бе одобрена от 8 от 9 глобални регулатора, които трябваше да се произнесат по сделката, но Китай остана непреклонен. Отказът може да се разглежда като продължаващото обтягане на търговските взаимоотношения между Китай и САЩ, като споровете са много силни в технологичната сфера.

Qualcomm ще използва $30 милиарда от предвидените $40 млрд., планирани за покупката на холандския производител на чипове, за обратно изкупуване на акции. Освен това тя трябва да плати и $2 млрд. такса на NXP заради провалената сделка.

Шефът на Qualcomm Стивън Моленкопф заяви, че решението на компанията е взето след анализ на разходите и ползите, като са взети предвид и рисковете, свързани с несигурността около сделката и с усложнената геополитическа обстановка. Той обаче е сигурен, че Qualcomm ще запази силни позиции и без NXP. Компанията е постигнала значителен напредък в автомобилния сектор и вижда много възможности в областта на Интернет а нещата, където растежът вероятно ще бъде подкрепен от придобивания.

Qualcomm отчита растящи приходи от поръчки от автомобилния сектор, които вече са над $5 млрд., докато през януари са били $2 млрд.

Липсата на Apple обаче трудно ще бъде компенсирана. Главният финансов директор на компанията Джордж Дейвис каза, че Apple ще използва конкурентни модеми (на Intel), в следващия си iPhone, а съдебните дела между Qualcomm и Apple в САЩ, Германия и Китай продължават.

Генералният юристконсулт Доналд Розенберг отбеляза, че тези процеси ще достигнат до етап изслушвания на страните в края на тази или в началото на следащата 2019 г. Но Qualcomm може би няма да бъде изолирана завинаги от пазара на iPhone. Президентът на компанията Кристиано Амон каза, че „ако се появи възможност, смятам, че ще бъдем доставчик на Apple.“

Но дори без доставките за Apple лицензният бизнес на Qualcomm може да оцелее, тъй като компанията е подписала многогодишни 5G споразумения с над 10 ОЕМ доставчици, включително с Xiaomi и Sharp. Скорошно съобщение за 5G на Samsung предполага, че и корейската компания ще е партньор на Qualcomm. Според анализатора Муурхед „Apple рискува да излезе твърде късно на пазара с 5G смартфон“.

Strategy Analytics допълват, че през последните тримесечия Qualcomm значително е подобрила продуктовото си портфолио с чиповете от по-скъпите серии 600, 700 и 800, които поддържат модерни LTE модемни функции.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X