Ит Лидери

Еврокомисията ще разследва изкупуването на Gemalto от Thales

Владимир Владков

Европейската комисия е започнала разследване на планираното придобиване на компанията за автентифициращи средства Gemalto от Thales, като сделката на стойност $4,8 милиарда можела да се отрази негативно на конкуренцията в сектора на хардуерната сигурност.

В изявление на комисията се посочва, че предложената транзакция ще съчетае два от най-големите доставчици на хардуерни защитни модули, което можело да доведе до вдигане на цените и ограничаване на избора на потребителите.

Разследването ще проверява доколко двете компании се конкурират. Ще бъде потърсен отговора на фирми в съответните бизнес сектори, както и дали софтуерните решения имат възможност да постигнат същото ниво на сигурност като хардуерните продукти.

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер каза по този повод, че „обществото все повече зависи от решенията за защита на данните, които трябва да гарантират сигурността на всички типове социална, търговска и лична информация“.

Тя добави, че Еврокомисията иска да се увери, че транзакцията няма да доведе до „по-високи цени или ограничен избор на хардуерни модули за сигурност, така че потребителите да могат безопасно да криптират своите данни“.

ЕК има 90 работни дни, за да вземе решение дали да одобри транзакцията, като този срок изтича на 29 ноември.

Говорител на Thales заяви пред Mobile World Live, че очаква сделката да приключи до края на годината. Thales подписва споразумението за придобиване на Gemalto през декември 2017 г., като успя да „надвие“ конкурентна оферта на Atos.

Освен в Европейският съюз, сделката трябва да бъде одобрена от антимонополните органи в Австралия, Китай, Израел, Мексико, Нова Зеландия, Русия, Южна Африка, Турция и САЩ.

Френската група Thales е специализирана в космическата индустрия и отбраната, а холандската компания Gemalto оперира в няколко сектора, включително защитни елементи за IoT устройства и мобилни апарати.© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X