Ит Лидери

Google може да въведе такси за Android след глобата от Еврокомисията

Владимир Владков

Google обмисля да въведе такси за производителите на телефони и операторите, използващи Android след като Европейският съюз наложи рекордна глоба в размер на $5,1 млрд. заради начина, по който компанията разпространява своята операционна система. Решението на ЕК задължава още Google да промени начина, по който вкарва в един „задължителен“ пакет всички свои приложения към своята ОС, по специално Google и Chrome, като това трябва да стане в рамките на 90 дни. Този ход щял да даде шанс на конкурентите за иновации.

Google, разбира се, не се съгласи с решението и ще го обжалва. И макар че крайният изход от тази битка ще стане известен след години, постановлението на ЕК определено ще се отрази на начина, по който Google разпространява бъдещите версии на Android. Глоба с толкова голям размер едва ли ще остане след обжалването, но все пак Google вероятно ще бъде принудена да промени Android из основи, което пък ще промени начина, по който избираме какъв телефон да си купим.

Шефът на Google Сундар Пичай вече посочи, че компанията може да наложи такси за използване на Android. Компанията предлага Android безплатно за производителите и операторите от 2007 година насам. Безплатният код обаче се дължи отчасти и на стратегията за предварително инсталиране в телефоните на приложения, носещи приходи на Google, включително Search, Chrome, Play, Maps и Gmail. В блога си Пичай отбелязва, че потребителите на Android имат право да изключат или да изтрият предварително заредените приложения, добавяйки, че Google „прави апри“ само от предварително инсталираните програми, само ако хората ги използват.

ЕК заяви, че именно политиката за пакетно предлагане на приложенията заедно с ОС води до злоупотреба на Google с доминиращата й позиция на пазара. Пичай коментира, че тази глоба „ще наруши крехкия баланс“. „Ако производителите на телефони и мобилните оператори не могат да включват нашите приложения в богата си гама от устройства, това ще наруши баланса в екосистемата на Android. Бизнес моделът на Android означаваше, че не се налага да искаме такси за нашата технология или да зависим от строго контролиран модел на дистрибуция“, добави той. - Днешното решение отхвърля бизнес модела на Android, който е създал по-богат избор за всеки, а не по-малък“, добави Пичай.

С милиарди устройства по света и почти 80% пазарен дял Android едва ли е застрашена от каквито и да било загуби. Но един от големите партньори може да извлече голяма полза, и това е Samsung.

Много потребители си мислят, че няма „голяма драма“ с предварително инсталираните пакети, след като могат да си изтрият. Но на практика повечето просто използват вече инсталираните на техния телефон приложения, което дава на Google мащабен достъп до пазара. Без взаимовръзката между Android и Google, приложенията и услугите, които толкова харесваме, нямаше да работят толкова добре.

 

Android без Google?

Лицензните сделки и плащанията за инсталиране на приложенията са факт, но по-важното е, че повечето хора искат приложенията на Google. Независимо дали използват Android, iOS, Windows или macOS, Google Chrome и търсачката са сред най-желаните. И решението на ЕК няма да промени това, особено за голяма част от потребителската база на Android.

Има обаче един производител, който ще се възползва от потенциалната промяна на бизнес модела за Android - Samsung. Когато си купите Galaxy S9, получавате не само Play Store, Chrome и другите приложения на Google Android, а и цялостно „Samsung Experience“, което работи напълно независимо от Google. Смартфонът S9 работи с позната версия на Android Oreo, но под „повърхността“ Samsung предлага собствен браузър, помощник с изкуствен интелект и магазин за приложения.

Така че вместо да стартирате за първи път Galaxy S9, можете да изберете между Google Chrome и Samsung Internet. Повечето потребители вероятно биха избрали Google Chrome и след това никога няма да се върнат да избират отново. Но решението на ЕК може да помогне на Samsung да не предлага Chrome като предварително инсталирано приложение в своите Android телефони. А това фундаментално ще промени изживяването за една от най-големите потребителски бази на Android.

Много производители на телефони вече предлагат собствени приложения за съобщения, галерия, поща, но само Samsung предлага пълен пакет от услуги и приложения, които могат да изместят, а не да допълнят тези на Google. Samsung дори намали достъп до тях в своя интерфейс, групирайки в отделна папка. Сегашното решение на ЕК ще позволи на Samsung да предложи „орязана“ версия на Android, в която приложенията на Google да се добавят като тези на всеки други външен разработчик.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X