Ит Лидери

Teradata заведе дело срещу SAP заради Hana

Владимир Владков

Teradata е завела дело в Калифорния срещу SAP, обвинявайки софтуерния производител в кражба на интелектуална собственост, която се била случила около 2010 г., като по този начин е била създадена базата данни Hana.

Hana е in-memory платформа за бази данни, върху която SAP изгради своя бизнес модел след пускането й на пазара през 2010 г. Наскоро тя бе заложена в ядрото на CRM предложението на SAP - C/4 Hana. От февруари 2013 г. тя е основата и на флагманската ERP система на компанията S/4 Hana.

От няколко години шефове на Teradata критикуват подхода „in-memory“, върху който е базирана Hana. Но сега доставчикът на “складове за данни“ (data warehousing) е решил да пренесе битката със SAP в съдебната зала. В жалбата до Районния съд на Северния съдебен окръг на Калифорния се цитират нарушения като злоупотреба с търговски тайни, нарушение на авторски права и на антимонополните закони.

„Teradata твърди, че SAP в продължение на десетилетие поддържа кампания на антиконкурентно поведение в ущърб на клиентите на страните и на Teradata. SAP „примами“ Teradata в съвместно предприятие, за да получи достъп до ценната интелектуална собственост на Teradata“, пише в прес съобщението на компанията по повод на съдебния иск.

„Целта на SAP за това съвместно предприятие е била да открадне търговските тайни на Teradata, разработени в течение на четири десетилетия, и да ги използва за бързо разработване и въвеждане на конкурентен, макар и по-нисък клас продукт - SAP Hana. След пускането на SAP Hana, SAP незабавно прекрати съвместното предприятие и SAP вече се опитва да принуди клиентите си да използват само Hana, изключвайки Teradata“, пише още в съобщението.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X