Ит Лидери

ЕС сключи с Япония споразумение за данните, докато договорът със САЩ виси на косъм

Computer World

 

ЕС и Япония сключиха споразумение, което ще позволи на компаниите от двата региона свободно да споделят и прехвърлят данни без необходимостта от допълнителни защити и разрешения. То засяга информацията на потребителите, свързана с детайли за кредитни карти, навици при сърфирането в интернет и други. Също така се очаква сделката да помогне за засилването връзките между Брюксел и Токио, които наскоро подписаха най-голямото споразумение за свободна търговия в света.

Строгите закони за данните в ЕС не позволяват на компаниите да съхраняват лична информация на европейските граждани на чуждестранни сървъри в случаите, в които страните не могат да гарантират високи нива на неприкосновеност. Само 12 държави в момента отговарят на стандартите, но участниците в новата сделка се надяват да създадат прецедент за бъдещи споразумения. Еврокомисарят на правосъдието Вера Йоурова отбеляза, че „работейки заедно, ние можем да създадем глобални стандарти за защита на данни и да покажем общо лидерство в тази важна сфера“.

ЕС имаше подобно споразумение със САЩ – наречено Safe Harbour или Решение относно сферата на неприкосновеност на личния животкоето подпомогна трансатлантически сделки за милиарди долари. То обаче беше отменено през 2015 от блока, според който документът не осигуряваше достатъчна защита срещу шпиониране от страна на Вашингтон. Новото споразумение Щита за личните данни в отношенията между ЕС и САЩ (Privacy Shield) беше сключено по спешност, но и то в момента виси на косъм.

Съветът на адвокатурите на Европейския съюз (CCBE) иска да отмени Щита за личните данни, тъй като според него той не предоставя необходимите гаранции и защити. В момента група от CCBE провежда преговори с американски представители във Вашингтон. Но ако все пак се стигне до отменяне бизнесът ще се окаже в правен вакуум. Разбира се, нов провал със споразумението за данни няма да помогне особено за подобряване на вече обтегнатите отношения между двата региона.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X