Ит Лидери

Broadcom купи CA Technologies, разширява портфолиото си

Владимир Владков

Broadcom придоби CA Technologies, като много анализатори смятат, че сделката на стойност почти $19 млрд. е по-скоро „финансово мотивирана“, тъй като компаниите имат разнородно портфолио.

Broadcom купи CA Technologies, разширява портфолиото си

Силата на CA е в софтуера за големи машини и корпоративна инфраструктура, като този пазар расте, но е фрагментиран. „Това обаче ще даде на производителя на чипове Broadcom още един градивен блок за създаване на мащабна инфраструктурна технологична компания“, заяви Хок Тан, президент и СЕО на Broadcom.

Стивън Елиът, анализатор от IDC, смята, че сделката е стимулирана предимно от финансова и оперативна гледана точка, като тепърва ще се види как ще се осъществи технологичната синергия на двете компании. „Оперативните печалби от мейнфрейм са големи и това пасва на финансовия модел на Broadcom”, добави Елиът.

По-големият проблем на Broadcom ще е способността й да управлява разнообразното софтуерно портфолио на компания с мащаба на CA. Досега стратегията на Broadcom за придобивания бе фокусирана изключително върху огромни сделки за хардуерни компании в области като съхранение на данните, безжични LAN и мрежи.

Всъщност историята на големите сделки, комбиниращи хардуерно фокусирани компании и големи софтуерни компании, не е много успешна. Елиът отбелязва провалените придобивания на LANDesk от Intel и на Veritas от Symantec.

Придобиването на CA от Broadcom показва нуждата на компанията да диверсифицира приходите си, особено на фона на проваления опит за придобиване на Qualcomm, блокирана от администрацията на Тръмп. През последните години и Broadcom, и CA увеличаваха бизнеса си, придобивайки редица конкуренти.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X