Ит Лидери

PolyComp - лидер в класацията за ИТ компании на ICT Media, Vivacom – най-голям телеком

Владимир Владков

С почти 890 милиона лева приходи за 2017 г. Vivacom е най-големият телекомуникационен оператор у нас, а с 206,6 милиона лева оборот за миналата година дистрибуторът PolyComp e лидер в класацията за „Информационни и комуникационни технологии“ в тазгодишното проучване „Топ 100 на технологичните компании в България“.


PolyComp - лидер в класацията за ИТ компании на ICT Media, Vivacom – най-голям телеком

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Отличените в тазгодишната класация нa ICT Media Топ 100 на технологичните компании в Бълагрия". Снимка: Георги Кожухаров.

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи плакета на Надежда Генова, главен оперативен директор на PolyComp. Росен Тончев, директор „Информационни технологии“ във Vivacom, получи наградата от Владимир Владков, главен редактор на Networkworld.

Още 8 плакети бяха дадени на официална вечерна церемония на 9 юли в Sofia Airport Center, с които медията отличи лидерите в 21-о издание на традиционната класация. Подреждането в нея се базира на обективни критерии – брутни приходи от дейността, реализирани от българските и поделенията на международните компании от сферата на информационните и комуникационни технологии, включително изнесени ИТ услуги. Наградените компании получиха ваучер за обучение на екипите на компаниите по финансова култура, осигурен от Елана Финансов Холдинг, както и картина от българския художник Мирослав Кисьов.

Общо 102 компании с

е включиха в тазгодишното проучване, като общият им оборот само от ИТ продукти и услуги е почти 2 млрд. лева. Заедно с постъпленията от телекомуникационни продукти и услуги, общият обем на българският технологичен пазар за 2017 г. е почти 4,5 млрд. лева. Българският ИТ износ на участниците в класацията е в размер на 423 млн. евро, или над 0,8 на сто от БВП на България.

“Секторът на информационните и комуникационни технологии е изключително важен за българската икономика. За последните 3 години той е нараснал над 300% и има потенциал да продължи да расте. Секторът се оказа фактор за българската стабилност, особено на фона на протекционизма, който се въвежда. Днес награждаваме фирми от всички сфери на информационните технологии – хардуер, софтуер, дистрибуцията, аутсорсинга, системната интеграция. Тези компании подпомагат българската добавена стойност на фона на протекционизма, който се заражда в световната икономика, помагайки и на останалите икономически сектори да станат по-конкурентоспособни. Благодаря ви“, заяви зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

„Тази година за първи път българска фирма е победител в класацията „Топ 100 на технологичните компании в България. Това е Поликомп, която предлага иновативни продукти и услуги на утвърдени световни производители и създава дългосрочни отношения със своите клиенти“, допълни Борисов.


PolyComp - лидер в класацията за ИТ компании на ICT Media, Vivacom – най-голям телеком

© Владимир Владков, Computerworld.bg

„Изключително съм щастлива, че държа тази награда в ръцете си. Ние наистина сме чисто българска фирма. Пожелавам на всички нас още много награди и още много млади и умни деца да се присъединят към нашия сектор, защото той наистина е повод за гордост“, коментира Надежда Генова, оперативен директор на PolyComp.


PolyComp - лидер в класацията за ИТ компании на ICT Media, Vivacom – най-голям телеком

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Надежда Генова, главен оперативен директор на PolyComp, получи плакета за най-голяма ИТ компания у нас. Снимка Георги Кожухаров


PolyComp - лидер в класацията за ИТ компании на ICT Media, Vivacom – най-голям телеком

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Росен Тончев, директор „Информационни технологии“ във Vivacom, получи приза за най-голям телеком за 2017 г. от Владимир Владков, главен редактор на Networkworld България. Снимка Георги Кожухаров

“Vivacom печели за поредна година тази награда, което показва, че компанията се развива устойчиво и успешно развива и внедрява технологиите, заяви Росен Тончев. - Това е фокус на Vivacom през последните години, тъй като в съвременния свят тези технологии са неизменно и задължително условие, за да може да предоставяме на нашите клиенти качествени услуги на конкурентни цени. И в бъдеще ще продължим да инвестираме в развитието на технологиите по пътя ни да станем телеком от ново поколение“, допълни той.

“Vivacom успява за поредна година да задържи първото място в телекомуникационния сектор при сериозна конкуренция от страна на оператори, част от големи международни групи. Телекомите все повече разчитат на ИТ, за да развиват своето портфолио от услуги и доказателство е големият ИТ екип, на който разчита Росен Тончев. В бъдеще ИТ бизнесът и бизнесът на телекомуникационните оператори все повече ще се сливат, действайки в синхрон за предоставянето на цялостни услуги на предприятията от останалите сектори“, коментира Владимир Владков.

5 награди в ИТ сектора

Datecs за поредна година е най-голямата хардуерна фирма у нас, като общите приходи на известния производител на фискални устройства и платежни терминали надхвърлят 156,4 млн. лева, а над 90% от продукцията се изнася в чужбина. Пенчо Илиев, изпълнителен директор на Datecs, получи наградата си от Огнян Траянов, председател на УС на Българска асоциация по информационни технологии (БАИТ).


PolyComp - лидер в класацията за ИТ компании на ICT Media, Vivacom – най-голям телеком

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Огнян Траянов, председател на УС на БАИТ, връчи отличието на Пенчо Илиев, управител на Datecs. Снимка Георги Кожухаров

„Особено ми е приятно да връча традиционно наградата на Datecs, най-големият ИТ производител в България. Компанията получи и новоучредената наградата на БАИТ за фирма с най-голям принос за утвърждаване на имиджа на българския ИТ бизнес в чужбина. Това е една от компаниите, които създават собствени продукти със световно качество и ги реализират на всички континенти. Datecs e доказателство, че младите хора на България има къде да се реализират по един достоен начин, да творят и да произвеждат с модерни технологии модерни продукти. Компанията има огромен принос към българската индустрия. Ще спомена само един интересен факт. В София вече има и улица с името „Датекс“. Да им пожелаем след 10 г. да има и квартал на тяхно име“, заяви Огнян Траянов.

„Наградата на ICT Media e много важна за фирма Datecs, защото потвърждава, че в България могат да се измислят, конструират и произвеждат високотехнологични изделия като мобилни платежни терминали, мобилни принтери, терминали за събиране на данни. Те са на световно ниво и намират прием в над 100 страни по света. Искам да благодаря и на всички служители на Datecs за всеотдайната им работа и да продължаваме и в бъдеще да разработваме супер иновативни изделия и производствените ни линии да са винаги запълнени на 200%“, коментира Пенчо Илиев.

Победител в сектор „Софтуер” за 2017 г.

за втора поредна година е българският развоен център на световния разработчик на виртуализиращи технологии VMware. Софтуерният бизнес постигна рекордно ниво на приходите през 2017 г., като общият обем на постъпленията от софтуерен развой, продажбата на готови софтуерни решения и внедряване на софтуерни приложения и системи като част от системна интеграция в комплексни проекти, достигна почти 590 млн. лева. Генерирайки общо почти 89 млн. лева от дейността си през 2017 г., VMware България се превърна в един от най-големите и стратегически центрове за разработки, иновации и клиентски услуги на компанията в световен мащаб, фокусирайки се върху облачните среди, софтуерно дефиниран център за данни и автоматизация. Доброслав Димитров, председател на УС на Българска асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), връчи плакета на Димитър Костов, директор “Развойна дейност“ във VMware България.


PolyComp - лидер в класацията за ИТ компании на ICT Media, Vivacom – най-голям телеком

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Доброслав Димитров, председател на УС на БАСКОМ, отличи победителя при софтуерните фирми - VMware България. Наградата получи Димитър Костов, директор “Развойна дейност“ във VMware България. Снимка Георги Кожухаров

Радвам се, че именно VMware България печели тази награда, заяви Доброслав Димитров. - Присъствието на компания от световно ниво у нас, която наема български инженери, означава, че нашите специалисти са изключително качествени и това ни дава възможност да се учим как големите компании успяват да растат. На повечето от нас, които сме стартирали софтуерни фирми преди у нас да се появят SAP, VMware и останалите световни корпорации, ни беше трудно да развиваме екипи повече от 50-100 човека, а сега ще можем да „крадем“ от вас кадри. Искам да ви пожелая да напълните със специалисти тази огромна сграда, която наехте“, добави председателят на БАСКОМ.

Благодаря на ICT Media за признанието, заяви Димитър Костов. - Българският ИТ бизнес не може без нито един от видовете компании, които работят тук – малки, средни и големи, български и международни. Българските софтуерни фирми дават пример как и тук може да се прави иновация и това ни помага да привличаме специалисти и от чужбина, привличайки вниманието и на други чуждестранни компании. Ще продължим да инвестираме в България, да развиваме българските програмисти и българския ИТ пазар. За нас изминалата година бе от особено значение. Отбелязахме своята десетгодишнина на пазара, през което време се наложихме като основен хъб за иновации в EMEA и ключов партньор за разработки в световен мащаб, като от чиста R&D локация в мултифункционален екип, фокусиран върху развойна и оперативна дейност и генериране на приходи от професионални услуги. Всичко това е благодарение на специалистите и експертите, с които работим“, добави Костов.

HP Inc. Bulgaria тази година e най-голямата фирма в сектора „Аутсорсинг на ИТ услуги” с общи приходи за 2017 г. в размер на 41 милиона лева. Асен Георгиев, изпълнителен директор на HP Inc. Bulgaria, получи наградата си от Ивайло Славов, председател на УС на Българска аутсорсинг асоциация (БАА). И през 2017 г.


PolyComp - лидер в класацията за ИТ компании на ICT Media, Vivacom – най-голям телеком

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Ивайло Славов, председател на УС на Българска аутсорсинг асоциация, връчи плакета на Асен Георгиев, изпълнителен директор на HP Inc. Bulgaria. Снимка: Георги Кожухаров.

За мен аутсорсингът, който започна истински от HP в далечната вече 2004-2005 година и продължава с HP Inc. през 2018 г. създаде база за развитие на изключително голям брой млади хора, на много таланти, способни специалисти, които могат да направят нашата държава и нашата индустрия много по-добри“, заяви Ивайло Славов.

Това отличие е признание за всички специалисти в България, благодарение на които през всички тези години успяхме да изградим имидж и да успеем да поставим HP Inc. България на високо място в нашите международни структури. Все повече международни проекти се възлагат именно на екипа в България. Радвам се, че освен като технологична компания, която предоставя решения в областта на персоналните системи и системите за печат, където съвместно с нашите партньори успяхме да установим HP Inc. като пазарен лидер, днес сме отличени и в областта на ИТ аутсорсинга, коментира Асен Георгиев. - В тази област оперираме в голям регион, обхващащ Европа, Близкия изток и Африка. Тази награда за всички повече от 500 служители на HP Inc. в България, защото те са най-важното нещо по пътя към успеха. Заедно с тях през последните 3 години, оперирайки като самостоятелна компания на българския пазар, създадохме един център за качество на регионално ниво. Предоставяме редица възможности за кариерно развитие на младите и талантливи хора, допринасяйки за развитието на ИТ сектора в България“, каза още Асен Георгиев.

Telelink e най-големият системен интегратор у нас,

като приходите на компанията от тази дейност през 2017 г. са малко над 70 милиона лева. Компанията реализира редица важни проекти в министерства, държавни агенции, банковия сектор, здравеопазването, енергетиката, като осъществена технологична модернизация на НДК и е изградена цялостната технологична инфраструктура за българското Европредседателство. Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции, връчи плакета на Иван Житиянов, изпълнителен директор на Telelink Business Services.


PolyComp - лидер в класацията за ИТ компании на ICT Media, Vivacom – най-голям телеком

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Иван Житиянов, изпълнителен директор на Telelink Business Services, получи приза за най-голям системен интегратор от Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на Столична общинска агенция за приватизация и инвестиции. Снимка: Георги Кожухаров.

Използвам възможността да поздравя всички представители на технологичния сектор, защото вашата индустрия има огромен принос да промени имиджа и самочувствието на българския бизнес. Вие сте вдъхновение и мотивация на хиляди начинаещи предприемачи, които знаят, че и в България може да се роди компания, която да се развие и да обслужва клиенти от целия свят и да се превърне в мултинационална компания“, заяви Владимир Данаилов.

За трета поредна година получаваме тази награда, което доказва, че това, което правим, е плод на постоянство, каза Иван Житиянов. - Когато говорим за системна интеграция, успехите се дължат на много специалисти, които работят с нас – повече от 700 човека в целия регион. Наградата дължим и на нашите клиенти, които ни се доверяват и работят ежедневно с нас. Ще се опитваме с повече иновации, с повече усилия да сме отново лидер и следващата година“, допълни Житиянов.

Освен в категория "Информационни и комуникационни технологии", PolyComp грабна приза и в сектор „Дистрибуция" с общи приходи от тази дейност в размер на 206.6 милиона лева. Още от създаването си компанията бележи непрекъснато ръст на оборота си, налагайки своята визия за създаване и поддържане на стандарти за ИТ бизнеса и бизнес поведението. Надежда Генова, главен оперативен директор на PolyComp, получи наградата си от Лилия Кръстева, управител на Ceres Management Services и ръководител "Управление на имоти" на Park Center Sofia, Sofia Airport Center (SAC) и MHQ.

„Поздравявам PolyComp за тази награда, сигурна съм, че зад нея стои много работа и добра организация, каза Лилия Кръстева. - Компаниите от технологичния бранш са нашите основни клиенти. Ще се радваме и други фирми да дойда при нас, когато приключим фаза 2 на Sofia Airport Center (SAC) след няколко месеца.“

„Благодаря на нашите клиенти, без които нашият успех не би бил възможен толкова много години. Разбира се, благодаря и на моя страхотен екип, който се отличава с работата на страхотни професионалисти, както и с добре организираната ни структура“, заяви Надежда Генова.


PolyComp - лидер в класацията за ИТ компании на ICT Media, Vivacom – най-голям телеком

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Надежда Генова, главен оперативен директор на PolyComp, получи наградата за най-голям ИТ дистрибутор от Лилия Кръстева, управител на Ceres Management Services и ръководител "Управление на имоти" на Park Center Sofia, Sofia Airport Center (SAC) и MHQ. Снимка: Георги Кожухаров

И три специални награди

Носител на наградата за най-голям ръст на приходите през изминалата 2017 година е компанията Clico Bulgaria. Българското поделение на полския дистрибутор Clico, специализиран в областта на решенията за ИТ сигурност и защита, отчете много сериозно увеличение на постъпленията си през миналата година, вероятно с оглед и на влязлата през 2018 г. в сила евродиректива GDRP. Валентина Цонева, управител на ICT Media, връчи отличието на Александър Стаменов, управител на Clico Bulgaria.


PolyComp - лидер в класацията за ИТ компании на ICT Media, Vivacom – най-голям телеком

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Валентина Цонева, управител на ICT Media, връчи отличието за най-голям ръст на ИТ бизнеса на Александър Стаменов, управител на Clico Bulgaria. Снимка Георги Кожухаров

„С огромно удоволствие връчвам тази награда на Clico България. Фирмата е от 3 години на българския пазар, но успя да постигне значителен ръст спрямо 2016 г. Пожелавам им да се развиват все така и да са полезни на българските клиенти с решенията си в областта на сигурността“, каза Валентина Цонева.

„Много предизвикателства има пред всички нас в областта на информационната сигурност и предполагам, че това обуславя и нашия успех. Ние сме си поставили за цел да бъдем близо до вас като наши партньори и клиенти“, заяви Стаменов.

Отличието за най-висока рентабилност през 2017 година получи ICOM, която вече работи под името Viasat Technology, след като през миналата година в нея инвестира италианският доставчик на телематични системи Viasat Group. Дружеството се открои с коефициент на рентабилност 22.8%. Марияна Михайлов, директор маркетинг и продажби на фирмата, получи отличието от името на ръководството на Viasat Technology, от Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции.


PolyComp - лидер в класацията за ИТ компании на ICT Media, Vivacom – най-голям телеком

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Марияна Михайлов, директор маркетинг и продажби на Viasat Technology, получи отличието за най-рентабилна фирма от от Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции. Снимка Георги Кожухаров

„Подобни награди са стимул за всички технологични компании у нас, заяви Стамен Янев. - Поздравявам Viasat Technology за това, което правят. По-висока рентабилност означава повече доходи както за компанията, така и за всеки член на семейството на Viasat Technology. Това означава добавена стойност за българската икономика. Благодаря и на колегите от Министерство на икономиката и на заместник-министъра на икономиката за това, което правим съвместно, опитвайки се да наложим формулата, че лидерството е равно на иновации плюс инвестиции. Според една мисъл на Ейбрахам Линкълн, най-добрият начин да предскажеш бъдещето е да го създадеш днес. Viasat Technology явно правят точно това “, каза още Стамен Янев.

„Компанията ни вече е част от VIASAT Group, най-големият доставчик на телематични услуги в Европа. Фокусирани сме върху застрахователната телематика, която се надявам скоро да стане част и от българския пазар. Работим усилено и в областта на еCall системите за автоматично известяване, които имат огромен икономически и обществен ефект, намалявайки травмите при пътно транспортни произшествия“, каза Марияна Михайлова.

Призът за най-динамично развитие през последните 3 години със средногодишен ръст от 31,2 %, спечели разработчикът Upnetix. Д-р Александър Минев, заместник-изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, връчи плакета на Доброслав Димитров, съосновател на Upnetix (до преди 2 години работеща под името Imperia Mobile). 

„Пътят нагоре е труден, но още по-трудно е да се задържиш на върха. Нека тази награда да бъде стимул както за вас да останете на върха, така и за конкурентите да ви изместят“, заяви Минев. „Когато основахме компанията преди 3 години изобщо не очаквахме, че тя ще е чак толкова успешна, за което благодаря на страхотния екип. Надявам се, следващата година да спечелим приза за най-бързо развитие за последните 4 години“, добави Димитров.


PolyComp - лидер в класацията за ИТ компании на ICT Media, Vivacom – най-голям телеком

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Д-р Александър Минев, зам.-изпълнителен директор на ИАНМСП, връчи плакета за най-динамична фирма на Доброслав Димитров, съосновател на Upnetix Снимка: Георги Кожухаров

Домакин на събитието бе София Еърпорт Сентър, а партньори на инициативата - Солитрон и Xiaomi, Елана Финансов Холдинг, Инфинити, Филип Морис България, VМware България, MBL. Събитието бе подкрепено от Аутентик Дринкс, Загорка, Мидалидаре Естейт и Кока Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България.


PolyComp - лидер в класацията за ИТ компании на ICT Media, Vivacom – най-голям телеком

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Наградените компании получиха ваучер за обучение на екипите на компаниите по финансова култура, осигурен от Елана Финансов Холдинг, както и картина от българския художник Мирослав Кисьов.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X