Ит Лидери

Huawei ще подпомага дигиталната трансформация в страните от Централна и Източна Европа

Владимир Владков

Сътрудничеството в областта на интелигентните градове, умният транспорт и свързаното образование ще стимулира дигиталната трансформация и развитието на цифровата икономика на държавите от Централна и Източна Европа, като Huawei ще бъде активен участник в това сътрудничество заедно със своите партньори и изгражданата екосистема от хоризонтално свързани ИКТ решения. Това стана ясно след проведената днес в София Глобална среща на върха 16+1 между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Освен чрез своите иновативни решения в области като транспорта, образованието, облачните видеоуслуги, бъдещите 5G мобилни мрежи, компанията ще развива все повече кадри и технологични таланти, така че икономиките от региона да се възползват в максимална степен от дигитализацията. Дигиталната трансформация помага на страните да ускоряват развитието на своите икономики и да получават повече стойност от различните процеси. БВП на всяка страна включва и дигитален компонент, като той е свързан не само с процента на инвестициите в дигитализация, а и с ползите от тези инвестиции, заяви на среща с медиите Едуин Диендер, вицепрезидент “Правителствен и обществен сектор” в Enterprise Business Group на Huawei Technologies. 1% повече инвестиции в цифрови технологии води до поне двукратно увеличение на икономиката.


Huawei ще подпомага дигиталната трансформация в страните от Централна и Източна Европа

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Всяка година компанията прави проучване на различните икономики, в които оперира, а създаденият на базата на това изследване Global Connectivity Index подрежда държавите от гледна точка на БВП и възможностите им за дигитална трансформация. В този индекс България е на 43 място.

Императивите за планиране на цифровата трансформация включва ИКТ инфраструктура, тъй като това е средата, пренасяща услугите, дигиталната преобразуване на предприятията и развитието на ИКТ талантите. „В световен мащаб около 20% от населението са ученици и студенти, но това 100% е нашето бъдеще, обясни Диендер. Именно затова те трябва да се учат да използват и прилагат технологиите от бъдещето, а не тези от миналото“. Именно затова през последните 5 години компанията е обучила над 15 000 специалисти в сферата на информационните и комуникационни технологии в 16-те държави от Централна и Източна Европа.


Huawei ще подпомага дигиталната трансформация в страните от Централна и Източна Европа

© Владимир Владков, Computerworld.bg

От навлизането си в държавите от Централна и Източна Европа преди повече от 15 години Huawei работи с местни компании в сферата на потребителската електроника, комуникациите, образованието, транспорта, енергетиката и финансите, и активно си сътрудничи с правителствата в изграждането на интелигентни градове.

Една година, след като стартирахме съвместно с Vivacom облачната плартформа, България е страната от региона с най-голям ръст на облачните услуги, като платформата се използва и големи предприятия, и от малки и средни фирми. Стремим се да привлечем и институциите, включително правителствените, да се възползват по-масово от този тип услуги. За България е характерно, че голям приоритет се отдава на образованието, както и на безопасността, затова българският офис на Huawei Technologies се фокусира именно върху тези две области. В 30 училища сме изградили WiFi мрежи, а в две сме създали по пилотен проект „умни класни стаи“. По отношение на втората област за осигуряването на интелигентна безопасност води дискусии на различни нива с общини и партньори, за да идентифицираме най-подходящите решения за конкретни населени места. Нашата интелигента видеоплатформа може да се използва от местните власти в партньорство със СОТ компаниите, за да се повиши безопасността и в малките селища, но най-доброто техническо и организационно решение все още се търси, добави Джейсън Ли, който от 2 години управлява българския офис на Huawei Technologies.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X