Ит Лидери

Alphabet инвестира в бизнеса с електрически скутери

Computer World

Надали някой си е мислил, че най-големите имена на Силициевата долина ще останат настрани от бързо разрастващия се в световен мащаб пазар на електрически скутери. И с право, тъй като според Financial Times компанията майка на Goggle - Alphabet – вече е инвестирала в производителя и доставчик на услуги за електрически скутери Lime като част от по-голям кръг инвестиции на обща стойност $ 300 млн., в които участва и Google Ventures (VG). Засега не се споменава точната сума на вложенията, но според информация на изданието GV води листата на инвеститорите, а Alphabet са вложили сходна сума. Също така не е много сигурно какво е предизвикало този силен интерес, тъй като всички заинтересовани страни се въздържат от коментар към момента, но тази стъпка отразява нарастващия интерес на Alphabet към транспорта и желанието ѝ да прескочи отвъд интернет и мобилните бизнеси, от които извира нейната жизнена сила.

Компанията има очевидни амбиции в сферата на транспорта, за което свидетелстват проектът за разработка на автономни коли Waymo и този за градски иновации Sidewalk Lab. Освен тези два проекта, Alphabet подкрепи разработката на катапулт за космически товари на SpinLaunch и инициатива за за създаване на въздушни таксита в американския град Кити Хоук. Интернет гигантът явно очаква генерални промени в начина на употреба на лични автомобили и засилване на интереса към алтернативен на наземния транспорт.

Инвестицията може да се окаже наистина необходима, ако Google иска да запази репутацията си на все по-голяма технологична сила. Независимо дали на ръководството на Alphabet им харесва или не, основните доходи на компанията все още идват основно от рекламите на Google, а инвестиции като тази в Lime могат да намалят тази зависимост. Разбира се, има и рискове, тъй като няма гаранции, че бизнесът с електрически скутери ще продължи възходящия си тренд.

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X