Ит Лидери

ГДБОП получи компютърна техника като дарение от САЩ

Computer World

Отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП получи от Съединените щати компютърно оборудване и устройства за съхранение на информация. От там коментират, че новата техника ще даде възможност на служителите в отдела да намира и съхранява доказателствен материал в процеса на своите разследвания.

Джейсън Кликнър, аташе на Сикрет сървис за България, посочи, че предоставеното оборудване е важен компонент, с помощта на когото ще се повиши незабавно капацитета на отдел „Киберпрестъпност“ за провеждане на ефективно разследване на компютърните престъпления.

Той подчерта, че „ГДБОП и американската Сикрет Сървис имат дълга история на съвместно партньорство при разследването на различни киберпрестъпления. Сикрет сървис, посредством Държавния департамент, спонсорира Международна академия за правоохранители, която предоставя обучение при различните етапи на разследването на компютърните престъпления.“ Той изрази задоволство от възможността да връчи дарението, което „ще е от полза както за България, така и за Съединените щати в борбата им срещу транснационалната киберпрестъпност“.

Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов благодари за дарителския жест и отбеляза, че „доброто сътрудничество между правоохранителните агенции на България и САЩ става още по-силно.“ Той изрази увереност, че новата техника ще бъде използвана целенасочено от служителите на отдел „Киберпрестъпност“ в усилията на дирекцията по противодействие на киберпрестъпленията, както и необходимостта да се работи целенасочено за засилване на капацитета при разследване на този вид престъпления.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X