Ит Лидери

13 награди връчи БАА на 5-ата си годишна конференция

Владимир Владков

Отличия в 13 категории за най-добър технологичен работодател, най-добри компании в областта на изнесените услуги и софтуерния развой, най-добри проекти и продукти връчи Българската аутсорсинг асоциация на церемония след традиционната си годишна конференция в град Варна. На награждаването присъстваха кметовете на Варна и Бургас, представители на общини Пловдив и София, консултантски фирми, инвестиционни посредници, експерти в областта на бизнес сградите и др.

Победителите в сектора на изнесените услуги и софтуерен развой са определени от авторитетно жури, включващо Ерик-Вилхелм Граф Бем, инвестиционен мениджър от ИКТ региона Гьотеборг, Себастиано Тофалети, генерален секретар на Европейския алианс на цифровите СМБ предприятия, Елинър Уин, eксперт в областта на аутсорсинга, Марек Гроджински, регионален съветник „глобални бизнес услуги“ в EY за Централна и Югоизточна Европа, Октавио Брито, управление на регулациите и ИТ в Deutsche Bank, Петър Иванов, предприемач и експерт по виртуални екипи с над 20 години международен опит, Виктор Доктор, главен изпълнителен директор на Фондация Pro Progressio, и Тим Коул, автор на бестселъри и журналист, който изнесе мотивационната реч в началото на тазгодишната конференция.

Кметът на Варна Иван Портних връчи награда за стартираща фирма на 2018 г. на компанията Cargotec България, която през септември 2017 г. глобален център за бизнес услуги в София. „За мен е удоволствие да връча тази награда. Благодаря за доброто сътрудничество и с БАСКОМ, и с Българската аутсорсинг асоциация и да ви уверя, че Варна е добро място за живеене, добро място за бизнес, за инвестиции. Вярвам, че крайбрежието има добри перспективи за развитие на високите технологии“, коментира Портних.

Думите му бяха потвърдени от кметът на Бургас Димитър Николов, който получи наградата на БАА за технологичен град на 2018 г. Една от инициативите на община Бургас е безплатната лятна IT академия за ученици и студенти. Тя се провежда за трета поредна година, като 6 групи ученици (вкл. от 5 и 6 клас) и 2 групи студенти ще се обучават по основи на програмирането (C++), уеб дизайн, създаване на уеб приложения, програмиране на Java и създаване на мобилни приложения. „Част от успеха на технологичната индустрия се дължи на факта, че потърсихте растеж извън столицата, а заедно с колегата Иван Портних ние ще направим всичко възможно да се чувствате комфортно, стабилно и да сте все по-успешни“, заяви Николов. През миналата година конференцията се проведе именно в Бургас, а през 2019 г. браншовите организации планират да проведат мащабното събитие в Пловдив, друг голям бързоразвиващ се център за високи технологии.

В категория „Иновации в технологиите“ журито присъди наградата на пловдивската фирма "Програмиста", която с разработената система за изграждане на 3D модел на човешкото тяло на базата само на 3 снимки спечели и отличието за „ИТ продукт на 2018 г.“ Наградата за технологични иновации бе получена заради релизирани иновативни блокчейн проекти за межународни клиенти. „Индустрията се развива много динамично в глоблен мащаб. Това е най-бързо растящата индустрия в българската икономика, с най-много добавена стойност и с все по-голяма тежест в БВП. Има много примери в България за успешни бизнес модели и иновативни компании, които предлагат високотехнологични услуги и продукти на световно ниво. Тези награди доказват, че ние сме част  от този процес и все пак предизвикателствата пред всички компании в сектора са много сериозни. Като съотношение на заетите в бранша към броя на всички заети България изостава и е на едно от последните места в Европа. Всички технологични компании, които извършват успешно дейността си в България, имаме ангажимент към преодоляването на тази тенденция било то чрез образователни иницитиви, стажантски програми, обучителни курсове, преподавателска дейност в гимназии и университети финансово подпомгане на технологични събития или др. Това е ангажимент не само на държавното и местното упрвление, но и на бизнеса. Успяхме да се наложим като аутсорсинг дестинация за качествени услуги и имаме потенциалал да се превърнем в лидер за Балканите и Европа“, изтъква Димитър Манчев, изпълнителен директор на "Програмиста".

За технологичен работодател на 2018 г. бе обявена Experian България, награда, която се връчва за изключително управление на хората, най-важния актив на една компания. Experian спечели отличието и в категорията за иновации на бизнес процесите и операциите, като наградата бе връчена от Цветомир Досков от Sirma Business Consulting.

Scale Focus също спечели две награди тази година. Компанията предлага най-иновативното работно място на своите служители, които сами са проектирали средата, в която ще се чувстват най-удобно. Второто отличие за Scale Focus e за най-добър научно-развоен (R&D) център.

За доставчик на аутсорсинг услуги на 2018 г. бе обявена компанията Bulpros, заради доказаните способности да предоставя добавена бизнес стойност на своите клиенти, реализирайки най-добрите практики и подпомагайки устойчивия ръст на целия сектор у нас.

Наградата за център за споделени услуги на 2018 г., работещ в България, бе дадена на Cargill. Създаден през 2014 г., днес в този център работят над 1000 професионалисти, които на повече от 15 езика управляват международните бизнес процеси на Cargill и предлагат широко портфолио от висококачествени услуги с добавена стойност за бизнеса на компанията в Европа, Близкия изток и Африка в сферата на финансите, транспорта и логистиката, стратегическото снабдяване и доставки, както и управлението на човешки ресурси.

Технологична бизнес сграда на годината е новият модерен център „Полиграфия“, в който вече се премести българското поделение на Bosch Software Innovations.

Наградата за „ИТ проект на годината“ грабна Lirex, a софтуерна компания на 2018 г. е EPAM Systems, като едно от изискванията в тази категория бе поне 50% от дейностите на фирмата да са свързани с разработката на софтуер.

ИТ кадрите са нужни за дигитализацията на българската икономика

Представителите на държавата и на индустрията, трябва заедно да реализират две важни неща в технологичната сфера, която е бъдещето на България. Нито бизнесът, нито държавата могат да се справят сами, заяви Доброслав Димитров, председател на БАСКОМ.

„Софтуерният сектор расте с 12 до 18% годишно през последните 10 години. Плащаме 4 пъти по-високи заплати от средното за страната, плащаме всички данъци, нашите служители работят в най-скъпите възможни офиси, и въпреки това нашите фирми са на печалба. Като се сравниш с останалите сектори, трудно е да обясниш тогава на на държавата, че имаш някакви проблеми?, коментира той. - Всъщност всички останали индустрии имат проблеми, защото ние, технологичните фирми, не сме достатъчно големи, не сме достатъчно многобройни, за да им решим проблемите.“

Според него основното предизвикателство пред повечето индустриални сектори у нас е, че трябва бързо да се дигитализират, в противен случай ще са неконкурентоспособни и бързо могат да загубят бизнеса си. „Досега риториката ни (с държавата) бе обратната - казвахме „Имаме проблем с кадрите!“. Не, нямаме проблем с кадрите, те ни трябват, за да решим задачите за цифровизацията на икономиката, затова е нужно по-добро образования. Вече има много добри примери, Бургас прави нови училища, във Варна мислят в същата посока, в София има многобройни образователни инициативи, част от които са частни“, изтъкна Димитров.

В своята презентация на конференцията Тим Коул цитира максимата, че ако не си част от решението на проблема, си част от самия проблем. А фирмите от ИТ бранша определено искат да са част от решението на проблемите. „И тук идва втората част от посланието, което е изцяло към нашите среди. Когато (не казвам ако) проблемът с кадрите бъде решен, ние ще имаме нови отговорности. Добрите примери започват да се множат, младшите програмисти и таланти ще се появят. Технологичните фирми трябва да променим подхода си и сме готови да ги посрещнем. Давам пример – 23 000 специалисти работят в софтуерната индустрия. Ако дойдат още 5-6 хиляди годишно, дали можем да ги интегрираме? Това означава всяка компания да увеличи персонала си с още 25% за една година. Следващата година ще дойдат още 5000“, заяви председателят на БАСКОМ.

„За да се случи подобен ръст на персонала, трябва да сменим кардинално подхода си към новите кадри, като говоря не само за младите и за студентите, говоря и за по-възрастни хора, които се преквалифицират. Компаниите ни трябва да имат културата да приемем и да изграждаме тези кадри, да ги издигаме нагоре. Точно това реализира Телерик още в началото и това бе в основата на успеха им, каза още Димитров. - Аз съм убеден, че за да получим това, което искаме – кадри, ръст, симбиоза с останалите сектори, да остават хората в България и да работят за нас, трябва да направим тази промяна бързо, защото „часовникът тиктака“. Това е бъдещето на България и всички ние сме част от това бъдеще.“

„Това са положителни предизвикателства пред нашата индустрия, като хубавото е, че можем да ги решим с общи усилия, на фирмите от нашия бранш, на фирмите, които ни подкрепят, на образователните институции и на държавата, допълни Ивайло Славов. - В новата индустриална революция може да се окаже, че играчи, които са били по-назад, чрез иновации ще излязат по-бързо на световната сцена от други, които сами определят себе си за лидери. Това може да се осъществи чрез правилно насърчаване на иновациите, чрез симбиозата с другите бизнес сектори, чрез създаване на устойчиви екосистеми, изграждане на добра инфраструктура. Искам да благодаря на представителите на местната власт, особено във Варна, в Бургас, където е свършена огромна работа през последните години, за да се развие и нашия бизнес, включително нови училища, академии, инфраструктура и т.н. Догодина събитието ще е в Пловдив, когато градът е европейска столица на културата. Надявам се да обединим усилията на целия бранш, за да решим предизвикателствата“, добави новият председател на БАА.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X