Ит Лидери

България трябва да развие 6-7 центъра за технологични и ИТ услуги

Владимир Владков

Варна, заедно със София и Пловдив предоставят едни от най-добрите условия за развитие на компаниите за разработка на софтуер и за аутсорсинг услуги (изнесени бизнес процеси и ИТ). През 2017 г. в морската столица са открити над 600 нови работни места в тази сфера, а няколко големи компании се реализират успешно на световните пазари. Приходите само на аутсорсинг сектора за 2017 г. представляват 3,6% от БВП на страната, а заедно със софтуерните фирми делът на технологичната индустрия надхвърля 6%. Това заявиха на съвместна пресконференция Ивайло Славов, председател на Българската аутсорсинг асоциация (БАА), и Доброслав Димитров, председател на БАСКОМ, преди началото на Петата годишна конференция на БАА, която за първа година се провежда във Варна.

 

 

Важна предпоставка за развитие на този бизнес са 6-те университета и 3 колежа, които осигуряват на компаниите нужните им високообразовани кадри, като в тях учат над 40 000 студенти. Общата ни цел с бизнеса е да създаваме привлекателни условия за младите хора, които да изберат Варна не само да получат добро образование, а и да се реализират професионално тук, допринасяйки за развитието на града и на региона. , коментира кметът на Варна Иван Портних. На тази основа Варна е избрана от ЕС за един от 30-те дигитални и иновативни хъба в Югоизточна Европа, допълни той.

 

Развитие на ИТ бизнеса

Аурсорсинг секторът в момента осигурява около 40 000 работни места за висококвалифицирани специалисти, като 53% от тях е в областта на изнесените бизнес процеси, а останалите обслужват ИТ процеси, допълни Славов. Освен тези 3 града бързо се развива ИТ бизнесът в Бургас, перспективни дестинации са също Русе, Велико Търново и Благоевград.

Преди да открият офис, компаниите първо проверяват какви технологични специалисти създават университетите, разглеждат цялостната екосистема, нивата на заплащане, инфраструктурата и не на последно място качеството на живот. Фирмите се интересуват от висококвалифицирани и обучени хора, с добри технически и езикови познания, а с развитието на финтех индустрията се нуждаят и от специалисти с добри финансови познания, обясни Славов.

„ИТ е индустрията, която не само задържа студентите тук, но и връща много млади българи от чужбина, включително завършили западни университети. Причината е, че стандартът им на живот тук е по-висок отколкото на техни колеги в чужбина. Нивото на заплащане е многократно над средното за страната, работят по интересни проекти, а и получават много добри възможности за професионално развитие. За13 г. само един от програмистите при нас е напуснал България, и то по лични причини“, допълни Димитров. „В софтуерния бранш в момента са заетите около 23 000 специалисти, генериращи 2,5 на сто от БВП. Представете си, какво можем да направим с 50 или 100 хиляди специалисти, но в страната трябва да има повече такива центрове, обясни той. В Полша има 13 такива града и 250 000 заети, а в Румъния центровете са 7 плюс още два развиващи се, а общият брой на работещите е над 120 000 заети. Идеята е да имаме не само 4, а още и 6-7 центъра и у нас.

На конференцията присъстват над 150 мениджъри и собственици на едни от най-добрите аутсорсинг компании у нас и в чужбина, като по-късно вечерта БАА ще раздаде традиционните си годишни награди.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X