Ит Лидери

Microsoft придобива GitHub?

Computer World

Първите слухове за интерес от страна на Microsoft към закупуване на платформата GitHub датират отдавна, но през последните няколко седмици изглежда, че разговорите между двете компании стават все по-интензивни. Двете страни са във връзка помежду си по темата от няколко години, като нов доклад показва, че придобиването е по-близо отвсякога. Но докато цените на акциите на технологичния гигант се повишиха, след като новината беше разпространена, потребителите на GitHub сякаш не споделят това въодушевление.

Новините за интензификацията на разговорите беше съобщена от Business Insider, като медията се позовава на хора, близки до двете компании, според които доскорошните разговори между страните за съвместна работа по маркетинга на платформата са прераснали в такива за директно придобиване.

През 2015 г. GitHub е оценена на около 2 милиарда долара и най-логичното предположение е, че за изминалите три години тази цена се е повишила, като се има предвид платформата за разработчици постоянно печели популярност. Напускането на главния изпълнителен директор Крис Уанстрат през миналата година обаче създаде леко чувство на несигурност, което се засилва и от факта, че до момента негов заместник така и не е намерен. Закупуване от Microsoft ще означава огромна инжекция за GitHub (офертата е на стойност 5 млрд. долара), а самият технологичен гигант ще получи достъп до множество данни и огромен брой разработчици.

Въпреки това, според изданието The Register резултати от анкета в платформата показват, че 75% от респондентите окачествяват сделката като лоша. Голяма част от тях смятат, че компании като Google и Disney са по-добър вариант за купувачи от Microsoft.

Към момента Microsoft и GitHub отказват коментари по сделката.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X