Ит Лидери

"Кока Кола" откри официално новия си развоен център в София

Computer World

Иван Гайдаров

Глобалният лидер в производството на безалкохолни напитки Coca-Cola откри свой развоен център в София. ИТ структурата ще бъде втората по големина за компанията, след тази в Атланта, и ще разкрие 130 нови работни места за висококвалифицирани специалисти, които ще имат възможност да се развиват професионално, да се учат и да направят глобална кариера в рамките на компанията. Освен това, новият развоен център е смятан за крайъгълен камък за дигиталната трансформация на Coca-Cola.

“Това е изключително важно събитие за нашата компания, която е на “младежката” възраст от 132 години. Ние винаги сме били иноватори и сме допринасяли за това нашите клиенти да се възползват от най-важните и модерни тенденции в света. Ние самите също създаваме такива тенденции, а информационните технологии са нашата първа повеля в ерата на дигиталната трансформация”, заяви по време на своето изказване по време на официалната церемония Бари Симсън, изпълнителен вицепрезидент и CIO на компанията. По думите му в системата на Coca-Cola има специално отношение към България, главно заради “богатия, талантлив и трудолюбив потенциал на работната сила”, който има страната.

Снимка: Георги Кожухаров

“Откакто започна производството на нашите продукти в България през 1965 г. мина много време. Сега минаваме към нов етап заедно с нашите партньори, с които обръщаме поглед към информационните технологии, които искаме да се превърнат в двигател на нашите бизнес решения. В нашия нов развоен център ще бъдат разработвани водещи технологии за операциите и дейността на компанията по целия свят. Ще инвестираме в киберсигурност, в анализ на данни, в изкуствен интелект, в електронна търговия и дигитален маркетинг. Ще имаме възможност да изградим и основата на нашите бъдещи корпоративни системи. И макар че днес откриваме нашия нов развоен център, вече сме решили той да бъде разширен, като наемем повече площи и работна сила”, категоричен беше Бари Симсън.

След него думата взе посланикът на САЩ у нас Ерик Рубин, според когото “Coca-Cola е компания-икона не само за икономиката на САЩ, но и за целия свят”.

“Всеки ден в глобален мащаб се изпиват над 2 милиарда продукта на Coca-Cola. Компанията е известна не само с това, че диверсифицира своите продукти и винаги е с едни гърди пред пазара, но и с това, че тя държи и развива своите кадри. За Кока Кола работят много талантливи хора от различни култури, но всички те са обединени от желанието да развиват този бизнес. Базите, които Coca-Cola има в България, са много, но тази е много важна, защото е на най-високо ниво от гледна точка на потенциала на работещите в нея. Надява се, че от резултатите на този център ще спечели не само компанията, но и България”, коментира той.

“Най-безценното в тази инвестиция е, че нейната добавена стойност е свързана с човешкия ресурс. Затова правителството ще продължи да прави всичко необходимо за създаването на инфраструктура, която да улеснява работата на бизнеса и да дава възможност все повече големи компании да идват и да се развиват тук. Работим по устойчива пътна карта, която ще позволи развитието на 5G мрежа до няколко години. Изключително интензивно развиваме и оптичната мрежа в страната”, акцентира и транспортният министър Ивайло Московски.

Зам.-министър на икономиката Лъчезар Борисов обърна внимание, че това, което правят от Coca-Cola са инвестиции за иновации и дигитална трансформация, които са част от приоритети и на българското правителство. “Инвестициите на Coca-Cola в България се разширяват. Те бяха подкрепени от Министерството на икономиката в лицето на Агенцията за инвестиции и достигнаха близо 2 500 места в страната. Тези места дърпат след себе си и много други сектори, които се развиват. Сега сме изправени пред едно ново предизвикателство – дигитализацията – процес, който е неизбежен в световен мащаб. Ще продължим да подобряваме бизнес средата, да намаляваме административната тежест и да бъдем на ваше разположение. Считам, че ИТ и развойният сектор допринацят за утвърждаването на София като регионален хъб в този сектор”, обърна се към препълнената зала Борисов.

“Инвестициите в ИТ сектора са ключови за развитието на нашия град и за отварянето на качествени работни места. Това е шанс за София и нейните жители. Тази инвестиция отваря възможности все повече хора да остават тук. Затова и все повече млади хора се връщат да работят в България. Инвестициите в този сектор дават шанс да запазим младите хора и да привлечем онези от тях, които заминаха да учат и да работят по цял свят. Надявам се те да дойдат тук със своите знания, умения, стил и начин на живот, като по този начин променят нашия град. Тази инвестиция показва, че София става атрактивна дестинация за бизнес и иновации, а най-важният фактор за това са хората”, сподели и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X