Ит Лидери

Мобилният е-подпис на Evrotrust ще улесни участието в търгове

Владимир Владков

По-лесно събиране на подписите от всички лица, които имат роля в подаването на оферти за обществени поръчки осигурява българското мобилно приложение за е-подпис Evrotrust, съобщиха от едноименната компания разработчик “Евротръст технолоджис”. От 1 април 2018 г. е задължително стандартната тръжна документация да бъде придружена от електронна форма на единния европейски документ за обществени поръчки (ЕЕДОП). “Новите изисквания могат значително да забавят процеса на кандидатстване, особено ако кандидатстват компании, чиито представители са в чужбина”, обясняват от “Евротръст технолоджис”.

Електронната форма ЕЕДОП трябва да бъде подписана с квалифициран електронен подпис (КЕП), качена в интернет. Тя трябва да бъде снабдена с времеви печат, който удостоверява, че документът е подписан и качен на интернет адреса, към който се препраща, преди крайния срок за подаване на оферти. “Новите правила на АОП са стъпка към дигитализацията на услугите. Същевременно те могат значително да забавят процеса по събирането на необходимите подписи от всички страни в офертата, особено, ако представители на участващите в офертата компании са извън страната и нямат издаден електронен подпис”, допълват от българската компания.

Приложението й ” дава възможност електронният подпис да бъде издаден за няколко минути и без физическо посещение на доставчици на удостоверителни услуги. “Откакто влезе промяната, настъпи голяма суматоха сред компаниите. Доста кандидати ни търсят да питат дали подписите от Evrotrust са подходящи за такава документация - отговорът е да”, коментира Мариана Ангелова, мениджър бизнес развитие на компанията.

Издаването на КЕП с Evrotrust става само за няколко минути. Потребителят сваля безплатното мобилно приложение, преминава през кратка регистрация за идентифициране, която е изцяло дистанционна. “За идентификацията е необходимо в приложението да сканирате личнната си карта и лицето си, а Evrotrust ще верифицира информацията с необходимите регистри. Генерираният подпис се съхранява според най-новите изискивания за сигурно съхранение в облачен сървър”, допълват от компанията.

Допълнително удобство при кандидатстване е възможността да прикачите в PDF електронния документ за обществени поръчки в приложението, като така подписът ще бъде придружен и от изисквания от АОП времеви печат. Документацията може да се подпише директно през мобилния телефон чрез сканиране на лице или пин код, а после да се свали от уебстраницата на Evrotrust или да се изпрати по е-поща към останалите участници в процедурата”, коментират от “Евротръст технолоджидис”.© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X