Ит Лидери

Загуба на време ли беше изслушването на Зукърбърг пред ЕП?

Computer World

На изслушването в Европейския парламент във вторник главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг се изправи пред огромно количество въпроси, вариращи от загриженост за неприкосновеността на личния живот до разпространението на фалшиви новини. Голяма част от отговорите на Зукърбърг обаче бяха подобни на тези, които вече сме чували, и не адресираха специфичните притеснения на европейските законодатели.

Както се очакваше, много от въпросите по време на изслушването бяха съсредоточени около неприкосновеността на личния живот и личните данни, до голяма степен благодарение и на Общия регламент за защита на данните (GDPR), който влиза в сила на 25 май. Членовете на ЕП поставиха въпросите дали Facebook може да гарантира, че скандалът с Cambridge Analytica никога няма да се случи отново, дали потребителите ще имат пълен контрол върху данните си и поискаха подробно описание на начина, по който Facebook планира да се съобрази с изискванията на новия регламент. Не липсваха и въпроси относно възможността Facebook да разработи бизнес модел, в който потребителите могат напълно да се откажат от целевата реклама, както и такива свързани с обмена на данни между WhatsApp и Facebook.

Други евродепутати пък се интересуваха основно от начина, по който социалната платформа ще намали разпространението на фалшиви новини, и дали тя може да се ангажира с тоталното преустановяване на тази практика до края на тримесечието, като гарантира, че няма да позволи повече враждебни страни да манипулират информация. Не липсваше и интерес към антитръстовите въпроси и тезата, че Facebook може да се счита за един вид монопол в сферата на социалните медии.

Зукърбърг обаче в голяма част от времето се придържаше към предварително заложените си опорни точки и всъщност не влезе в детайли по много от зададените въпроси, което може да се дължи и на формата на изслушването - първо бяха зададени всички въпроси, след което Зукърбърг започна да отговаря на тях. Този формат му позволи удобно да пропусне някои по-неудобни запитвания, още повече, че не беше предвидена възможност за уточняващи въпроси.

Иначе изпълнителният директор на Facebook няколко пъти повтори, че компанията планира да бъде напълно съвместима новите изисквания, залегнали в GDPR. Що се отнася до това дали Cambridge Analytica е само върхът на айсберга, Зукърбърг отговори, че компанията трябва да хвърли много усилия и време, за да се увери, че няма повече лоши актьори, които да злоупотребяват с личните данни на потребителите. Той не отхвърли възможността за наличие на други злонамерени приложения и обясни, че социалната платформа се опитва да им противодейства, като позволи намесата на одитори от трети страни и предприеме проактивни действия срещу нарушителите.

Относно фалшивите новини и речта на омразата, Зукърбърг повтори свои предишни изявления, че компанията е наела хиляди модератори и инженери, които да ѝ помогнат в борбата с този проблема, а също така и че разработва по-стабилни системи, базирани на изкуствен интелект, които да сигнализират за подобно съдържание преди то да стане публично достояние. "Нашата цел е да накараме изкуствения интелект да преглежда проактивно по-големи масиви съдържание преди то да влезе в системата", коментира Зукърбърг и добави, че това може да се окаже една безкрайна игра на котка и мишка, тъй като злонамерените актьори ще имат достъп до същите инструменти и също ще използват изкуствен интелект. Никога не можем да бъдем съвършени по този въпрос”, категоричен е той.

Същевременно Зукърбърг не е съгласен, че платформата е в монополно положение при социалните мрежи, като по думите му “Facebook съществува в много конкурентно пространство, a хората използват много средства за комуникация".

Специално внимание беше обърнато и на т.нар. "Профили в сянка" – потребителите, които нямат профили в социалната мрежа, но посещават сайтове, които използват реклами и инструменти за анализ на Facebook, и в следствие на това компанията събира данни за тях. Евродепутатите попитаха дали подобни потребители също ще могат да проверят каква информация е събрана за тях. "Има ли друг начин Facebookда спре да събира данни за мен, освен аз да спра напълно да използвам интернет?”, попита, Сиед Камал от групата на европейските консерватори и реформисти, на който Зукърбърг отговори съвсем уклончиво и неясно.

В един момент по време на изслушването Ги Верхофстат от Алианса на либералите и демократите за Европа призова Зукърбърг да помисли за наследството, което ще остави. "Трябва да си зададете въпроса как ще бъдете запомнен - като един от трите големи интернет гиганти, заедно със Стив Джобс и Бил Гейтс, които обогатиха нашия свят и обществото ни, или като геният, който създаде дигитално чудовище, разрушаващо нашите общества”, обърна се към него Верхофстат.

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X