Ит Лидери

Apple иска 1 млрд. долара от Samsung в седемгодишно дело за откраднати патенти

Computer World

Apple иска 1 млрд. долара от от друг технологичен гигант - Samsung – във връзка с дългогодишен случай за нарушение на патенти. Според компанията южнокорейският им конкурент е нарушил три дизайнерски патента - бързи връзки към телефонни номера, функцията "плъзгане до отключване" и тази за автоматична корекция – както и два патента за полезност. 

 Преди дни седемгодишният спор беше възобновен в калифорнийски съд, като според Apple за този период Samsung са реализирали печалба, равна на размера на иска, от смартфони с откраднат дизайн.

Бил Лий, aдвокат на Apple, заяви, че Samsung са реализирали общо 3,3 милиарда долара приходи и 1 милиард долара печалба от продажбата на смартфони, които включват три патентовани дизайна на Apple. В тази сума не влизат печалбите на южнокорейците от устройства с патентите за полезност на американската компания.

От Samsung обаче са категорични, че сумата трябва да бъде предоговорена, тъй като според адвоката на компанията Джон Куин уреждането на спора трябва да се изчислява въз основа на печалбите, направени от конкретните компоненти, които нарушават патентите на Apple, а не от общите продажби на смартфони. Той твърди, че щетите трябва да бъдат ограничени до отделните компоненти, тъй като дизайнът им е малка част от цялото устройство, което включва няколко други технологии и много различни патенти.

Остава съда да реши дали Apple имат право да искат обезщетение на база общите печалби или искът трябва да се сведе само до някакъв процент, обвързан с патентите.

Хронология

През 2011 г. Apple завежда дело срещу Samsung. През 2012 г. съдебният състав решава Samsung да заплати на Apple 1,05 млрд. долара за нарушаване на три дизайнерски патента на Apple.

През 2015 г. Samsung успява да намали компенсацията до 400 млн. долара. През 2016 г. делото е отнесено до Върховния съд на САЩ. Сега Samsung се опитва допълнително да ограничи плащането до 28 милиона долара.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X