Ит Лидери

Марк Зукърбърг се съгласи да се срещне с представители на ЕС

Computer World

 

Днес председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обяви, че Марк Зукърбърг ще посети Брюксел, за да разговаря с представители на ръководената от него институция.

„Създателят и изпълнителният директор на Facebook прие нашата покана и ще дойде в Брюксел възможно най-скоро – надявам се още следващата седмица – за да се срещне с лидерите на политическите групи, както и с председателя и докладчика на комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE)”, посочи Таяни в изявлението си. Трябва да се отбележи, че става дума за среща, а не публично изслушване, каквото всъщност беше първоначалното искане на ЕС.

Целта е да се „възстанови доверието“ в социалната мрежа след злоупотребата с потребителски данни от страна на Cambridge Analytica. Освен това ще се проведе и изслушване „с възможност за представяне на задълбочен анализ на аспектите, свързани със защитата на личните данни“. Изслушването ще бъде фокусирано предимно върху потенциалните влияния върху европейския избирателен процес. В него обаче няма да се включи изпълнителният директор на Facebook.

Тази новина идва на фона на отказа на Зукърбърг да се яви пред британска парламентарна комисия. Великобритания от месеци настоява той да говори лично пред комисията, но неговият отговор все още е „не“, като засега причината за отказа не е ясна.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X