Ит Лидери

Солитрон: Технологиите от бъдещето вече са тук

Владимир Владков

Продукти за умния дом, лаптопи с вградени модерни системи за сигурност, ергономични дисплеи и геймърски предложения са част от технологиите, които да подобрят живота и работата на потребителите. За корпоративните клиенти са разработени редица решения за „периферни изчисления“, биометрична защита, високоскоростен запис върху SSD дискове и др. Новостите бяха представени от производители, дистрибутирани от Солитрон България, като Acer, D-Link, HP, Lenovo, Microsoft, Netgear, Philips, Samsung, Western Digital, както и на новия партньор Fujitsu по време на традиционна дилърска среща.

Бързата урбанизация, демографските промени в Европа, водещи до застаряване на населението, съчетани с хипер глобализацията, която се проявява както негативно, така и положително чрез бързото разпространение на модерните бизнес иноваторски идеи, са фактори, които променят бързо и ИТ индустрията, коментира Георги Филипов от HP. “Технологиите се променят изключително бързо, 3D трансформацията преобразува много индустрии, давайки възможност за производство на много „неща“ като части за автомобили и части за ИТ продукти, заяви той. Тенденцията „Интернет на нещата“ осигурява много умни устройства в домове и в офисите, които са свързани постоянно."

„Технологиите от бъдещето вече са тук, заяви Владимир Ангелов, СМБ мениджър на Lenovo за България и Македония. - Те са актуални, защото хората станаха адаптивни към тях. Доскоро възприемането на нова технология отнемаше 3-4 години, а сега става за месеци“, добави той, обяснявайки стратегия на Lenovo за фокусиране върху 3 основни направления – компютри, които да са печеливш бизнес, центрове за данни и смарт интернет ера чрез устройства, виртуална реалност и облачни услуги.

Изкуственият интелект

Освен за геймърите, добавената реалност и изкуственият интелект намират приложение и в ежедневието. Решението Smart Vest - медицинско облекло с 10 текстилни датчика, вградени в ЕКГ дрехите за наблюдение на сърдечната дейност, е разработено от партньори на Lenovo по програма, финансирана от Lenovo. „Този фонд за иновации с общ бюджет от с $500 милиона вече е инвестирал в 60 стартиращи фирми, някои от които са много успешни“, коментира Ангелов.

„Четвърта фаза на индустриализацията (Индустрия 4.0) и навлизането на кибер физичните системи са във фокуса на Fujitsu. Разрушаването на традиционните модели в резултат на нахлуването на Интернет на нещата води до промени в производството, в начина ни на работа и на живот, коментира Здравко Димов, отговарящ за партньорите във Fujitsu България. - В основата на всичко това е огромният обем от данни, който расте е невероятни темпове всяка година. Предимство ще имат онези, които успяват да извлекат полза и от неструктурираните данни, използвайки модерни решения за филтриране, за анализ на тези данни“, допълни той. Сред факторите, влияещи върху корпоративната среда са индустриалните IOT, изкуственият интелект, 5G, виртуалната и смесена реалност, „умните“ фабрики, както и новите „мъгливи“ (Fog) изчисления. „В големите облачни центрове се изпращат данните, които подлежат на анализ, включително с алгоритми за машинно обучение, но периферните изчисления (описвани като „fog”), ще се развиват все по-динамично. Това са онези устройства „на първа линия“, които ще събират, филтрират и анализират данните от IoT датчиците, а след това те ще бъдат подавани към облака“, обясни Димов.

Компанията пуска и у нас две подобни решения под марката INTELLIEDGE, които „стоят“ между датчиците и ИТ инфраструктурата, която ги обработва. Самостоятелното устройство А700 Appliance предоставя на клиентите хардуер и софтуер в едно пакетно решение, готово за внедряване, включително протоколи за връзка с облака на Amazon, Google и Fujitus K5. Другият продукт е шлюзът G700, който осигурява хардуера, даващ възможност за стартиране на собствени софтуерни приложения на клиента, допълни Димов. IIOT решенията са подходящи за компании от промишлеността, логистиката, търговията, енергетика и др.

Къде да запишем всички тези данни?

Данните растат с неимоверни темпове и все повече компании ще използват флаш памет, чиято цена спада непрекъснато. Въпреки това през 2020 над 70% от екзабайтите с данни все още ще се съхраняват и използват от HDD дискове. Същевременно какво представлява един традиционен твърд диск? Плоча, която се върти с голяма скорост, а магнитната глава за четене и запис е разположена на разстояние едва 100 ангстрьома (10 нанометра) от повърхността й или колкото е големината на един вирус, коментира Норберт Козиар, старши мениджър продажби във WD за Източна Европа. - Ако сравним размера на главата със самолет JumboJet, това означава, че той би трябвало да лети на височина 10 мм на земята. Това означава, че производителите използваме изключително прецизни технологии, но и че устройството е много чувствително към сътресения, така че трябва да се има предвид как се пренася, как се инсталира, как се използва.

Налага се и подобряване на технологията за четене/запис, тъй като досегашната PMR е достигнала тавана на възможностите си. В тази връзка разработваме технологията MAMR, чиято глава вместо лазер използва микровълни, а може да работи със същите медии, същите плочи. Очаквам обаче, че технологиите PMR и MAMR ще са налични паралелно“, добави Козиар от WD. Компанията, която преди няколко години придоби Hitachi Global Storage Technologies (HGST), от януари тази година официално приключи и придобиването на SanDisk. Компанията преструктурира своето портфолио, предлагайки както персонални решения, базирана на флаш памет, така и решения за корпоративни клиенти и системи за ЦОД.

„Когато се купуват дискове, е важно да се знае какъв тип приложения ще ги използват. Синята серия WD e предназначена за персонални компютри, а ако търсите голяма производителност в офиса (т.е. работа по 8 часа на ден, 7 дни в седмицата), са нужни моделите от „черната“ серия. Те са малко по-шумни и енергоемки, но бързината и издръжливостта са основни фактори“, обясни специалистът. За облачни приложения, работещи в режим 24х7, се предназначени „червените“ дискове, които са първите мрежови дискове, оптимизирани с RAID контролер. За поточно видео и видеозаснемане са разработени дисковете от лилава серия (Purple), включваща твърди дискове с капацитет до 10 TB и microSD карти памет с капацитет до 64GB. Златната серия е универсално решение", добави Козиар.

На SSD моделите залага и Samsung, която през миналата седмица представи vNAND 970 Pro – най-бързият потребителски SSD на пазара, разчитащ на технологията NVMe. Моделите предлагат 3500 MB/s скорост на четене, а при запис трансферът на данни достига 2700 MB/s, или 6 пъти повече от SATA дисковете, предоставящи до 560 MB/s. Прогнозите са, че през 2020 г. 50% от твърдотелните дискове ще използват NVMe, a останалите 50% - SATA интерфейс. „Сега е време дилърите да си създадат позиции на този пазар. Тези бързи SSD са подходящи за графични дизайнери, инженери, работещи с големи файлове, за графични симулации, за много „запалени“ геймъри, които искат да играят на най-мощните компютри. Този пазар ще расте бързо“, заяви продуктовият мениджър на Samsung.

970Pro притежава всички важни компоненти, включително технологията V-NAND 2-битова MLC, контролер Phoenix, подобрен фърмуер, Контролерът Phoenix осигурява по-малка топлина чрез интелигентната технология TurboWrite. Освен това чиповете са от едната страна, така че топлината се разсейва по-лесно. Моделите са с капацитет 1TB и 512GB, като покриват сравнително тясна ниша, но предоставяйки най-доброто – потребителски продукт от сървърен клас, добави той.

Сигурността става критично важна

Почти всички ноутбуци, а и настолни машини вече са вграден биометричен сензор, който често се използва не само за „отключване“ на машината, а и за повишаване на сигурността на достъпа до чувствителни приложения и уеб услуги.

“Сега сме в ерата на сътрудничество, новите служители са креативни в офиси от отворен тип, те са индивидуалисти и искат устройството, което носят, да е „готино“, да е „тяхното“ персонално устройство. До 2020 г. 50% от работната ръка ще са именно такива хора, за които няма граница между работа и личен живот. Работата се случва навсякъде и по всяко време, така че за подобни служители най-важно е сътрудничеството чрез виртуални екипи. Затова иновациите на HP са в областта на дизайна, на сътрудничеството и на сигурността, подчинени на визията One Life”, обясни Георги Филипов от HP.

Лаптопът EliteBook 1040 G4 например е много мощно устройство (поддържащо свързване на 3 допълнителни екрана с 4К резолюция), с бързо зареждаща се батерия. Освен това в лаптопа са вградени всички софтуери за сигурност на HP, вкл. HP BIOSphere и HP Client Security, както и HP DriveLock, а технологията SureView от второ поколение „скрива“ дисплея (т.е. намалява зрителния ъгъл), когато потребителя ползва лаптопа си на на обществено място, допълни Филипов.

Ултрабукът на Acer Swift 3 също с четец за пръстов отпечатък, проектиран за работа с функцията на Microsoft Windows Hello. Освен това разполага и с камера Super HDR и 4 микрофона за ясно предаване на глас при видеоконференции, а алуминиевият корпус и 256 GB SDD дават възможност за тънък и лек дизайн (под 1,6 кг), въпреки наличието на отделна графична карта и множество портове за свързване.

Освен това повечето производители вече предвиждат специални приспособления за лесно закриване на уеб камерата (различни капачета или директно прибиране на камерата в някои монитори на Philips), отново с цел подобряване на личната неприкосновеност на потребителя.

Fujitsu разчита на своята технология PalmSecure, която измерва структурата на вените на дланта, измервайки нивото на кислорода в тях. „Това е безконтактна технология, която освен в лаптопи и настолни компютри, е подходяща за разнообразна корпоративна употреба – за контрол на достъпа на обществени места, през които преминават много хора. Ниво на „сгрешени“ допуснати хора е 0,0001%, което стотици пъти по-добро от аналогичните технологии с пръстови отпечатъци“, заяви Здравко Димов.

Интелигентният дом

Много хора се интересуват от продукти за „умния дом“, но доскоро цената им бе твърде висока за масовия български потребител, коментира Борислав Георгиев, представител на D-Link за България. Затова тайванският производител е започнал да си партнира с външни разработчици, така че много от устройствата поддържат Amazon Alexa, Google Assistant, Apple Home Kit, както и IFTTT, предлагащи управление на всички устройства, сертифицирани за съответното приложение. „Идеята е гласово да се контролират всички функции в устройствата за умния дом“, добави Георгиев. Сред новите предложения за домашни камери за сигурност е новата 8100LH – 180-градусова камера с много вградени приложения, както и LTE камера DCS 1820L с доста мощна батерия (6400 mAh) с интелигентен видео анализ за засичане на човешко присъствие. Дори за бюджетните предложения D-Link предлага облачен запис, който е безплатен за до 3 камери и запис до 24 часа, коментира Георгиев.

Компанията предлага и цялостна WiFi система за дома чрез новата марка COVR, разполагаща с технологията MU-MIMO и поддържаща безжичния стандарт Wireless AC1200 (300 Mbps в обхвата 2,4 GHz и до 867 Mbps скорост в обхвата 5 GHz). Тези системи осигуряват безжично покритие на жилища с площ до 550 м2.

Подобни решения представи и Netgear, като системата Orbi, включваща един рутер и поне един сателит, осигурява бърза безжична мрежа в целия дом. „Системата от дизайнерски устройства Orbi има вграден контролер и създава една SSID мрежа, като всички параметри се настройват лесно с помощта на приложение. С него се вижда и списък на всички свързани към домашната мрежа устройства (таблети, смартфони, телевизори, конзоли), като се поддържа и приложението Circle на Disney. С негова помощ потребителят може да „упражни“ по-ефективно родителски контрол, като настрои време за ползване на интернет през деня, достъп до различни приложения и други параметри, обясни Ангел Георев, продуктов мениджър за Netgear в Солитрон.

Системата Orbi разчита на 3 честотни обхвата, която осигурява 4 връзки по 433 Mbps между рутера и сателита. Роумингът между двете устройства също става много бързо, така че потребителят не усеща прекъсване на работата на приложенията. Системата е налична и във вариант за бизнес потребители – OrbiPro, като тя дава възможност за създаване на 3 различни SSID мрежи – административен с достъп до всички системи и отчети, за служители, които виждат споделените в мрежата ресурси като принтери, скенери и други, и мрежа само за гости, които получават достъп само до Интернет, допълни Георев.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X