Ит Лидери

Съоснователят на WhatsApp напуска компанията заради конфликт с Facebook

Computer World

Съоснователят на WhatsApp Ян Кум обяви, че се оттегля от длъжността главен изпълнителен директор на компанията, заради сблъсъци с представители на Facebook относно потребителските данни и начините на криптиране и остойностяване на приложението за съобщения.

"Време е да продължа напред. Бях благословен да работя с малък, но невероятен екип и да видя как неимоверната концентрация може да доведе до създаването на приложение, което впоследствие да бъде използвано от толкова много хора по целия свят", коментира той, като добавя, че е взел решение да се отдаде “на неща, които ми харесват, извън технологиите".

 "Все още ще се наслаждавам на WhatsApp, но само отвън", добавя Кум, който също така се оттегля и от борда на директорите на Facebook.

 И докато Кум все пак не изпада в подробности относно причините за напускането си, доклад на The Washington Post разкрива, че вече бившият главен изпълнителен директор не е доволен от опитите на Facebook да използват личните данни на потребителите на WhatsApp и да отслабят стандартите за криптиране на приложението.

Според запознати със ситуацията в компанията източници мащабният теч на лични данни в случая с Cambridge Analytica може да се е превърнал в последната капка, която е преляла чашата, но самото решение Кум е взел още преди скандала.

Междувременно главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг коментира оставката на Кум така: “Благодарен съм за всичко, което сте направили, за да свържете света, и за всичко, на което сте ме научили, включително за криптирането и способността му да изземва властта от централизираните системи и да я връща обратно в ръцете на хората. Тези ценности винаги ще бъдат в сърцето на WhatsApp."


Съоснователят на WhatsApp напуска компанията заради конфликт с Facebook

© Computer World, Computerworld.bg

Разногласията

 Според The Washington Post както Кум, така и другият съосновател на WhatsApp Брайън Актън, който напусна компанията през ноември 2017 г., са били категорично против усилията на Facebook да комерсиализира приложението. Те също така са се противопоставили и на желанието на Facebook за изграждане на мобилна платежна система през WhatsApp в Индия с аргумента, че отварянето на приложението за бизнеса ще отслаби криптирането.

Не на последно място, двамата са отхвърлили идеята WhatsApp да се използва за създаването на потребителски профили, базирани на информацията от всички платформи около Facebook, включително Instagram и Messenger, които впоследствие да бъдат инструменти за насочване на реклами или извличане на данни.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X