Ит Лидери

Vodafone ще изкупи кабелния бизнес на Liberty в Европа

Владимир Владков

Скоро може да има сделка между Vodafone Group и Liberty Global за активите на кабелния оператор в няколко страни от Западна и Централна Европа, като цената е около 16,5 млрд. евро, включително натрупаните дългове, пише в. Financial Times, позовавайки се на свои източници.

Преговорите между двете мултинационални компании са на „финалната права“ и преговарящите „ще си стиснат ръцете“ до две седмици. Една от причините да не бъде обявена сделката по-рано са очакваното на 15 май обявяване на годишните финансови резултати на Vodafone Group.

На базата на параметрите, описани от Vodafone в първоначалното съобщение, сделката ще включва операциите на Liberty Global в Германия, Румъния, Унгария и Чешката република.

Liberty Global притежава някои активи също във Великобритания и Ирландия, но те може би няма да бъдат продадени сега.

Публикациите за тези преговори доведе до „словесна война“ между шефа Deutsche Telekom Тимотеус Хьотгес и на Vodafone Group Виторио Колао по време на Световния мобилен конгрес в Барселона. Хьотгес смята, че подобно сливанет би било „неприемливо“ от гледна точка на конкуренцията. Сделката в Германия би създала монопол на кабелния пазар, каза той.

Vodafone Германия вече разполага с кабелните активи на Kabel Deutschland, а ако към тях бъдат добавени и тези на германската кабелна компания Unitymedia, собственост на Liberty Global, това ще създаде „страховит конкурент“ в областта за услугите, свързано с фиксирани и мобилни комуникации. „Доминирането на телевизионния пазар, съчетано с телекомуникационен доставчик, е нещо, което аз лично не намирам за много подходящо, добави Хьотгес. - От моя гледна точка, не е много вероятно тази сделка да получи одобрение.“

Колао, от своя страна, заяви, че просто иска „честна конкуренция“ на германския телеком пазар.© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X