Ит Лидери

Facebook на съд заради технологията за разпознаване на лица в снимки

Computer World

Проблемите, в които се забърква Facebook в последните няколко седмици, не само не свършват, но и се умножават, след като в понеделник Американският федерален съд постанови, че компанията трябва да се изправи пред съдебен процес по обвинение, че използва технологии за разпознаване на лица на снимки, без разрешение от страна на потребителите.

Това решение идва в момент, в който Facebook е обект на ожесточени критики от страна на редица организации и милиони потребители заради разкритието, че е предостъпила на консултантската компания Cambridge Analytica личните данни на милиони профили. В него съдия Джеймс Донато е категоричен, че съдебен процес е най-добрият начин за разрешаване на спора около използването на лицеви шаблони от страна на социалната платформа.

От Facebook реагираха мигновено, като заявиха, че ще поискат преразглеждане на решението. "Ние продължаваме да вярваме, че няма никакви причини за образуването на дело по случая и ще се защитаваме с всички възможни законови средства", се казва в изявление на компанията.

Самият казус датира от 2015 г., когато потребители на социалната платформа завеждат дело с твърдение, че тя нарушава законa на щата Илинойс относно неприкосновеността на личния живот и биометричната информация. В понеделник съдия Донато обяви, че страна по делото ще бъдат именно ищци от Илинойс, за които Facebook е създал алгоритми за лицево разпознаване след 7 юни 2011 г. - датата, на която компанията стартира функцията “Tag Suggestions” за отбелязване на хора в публикувани снимки.

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X