Ит Лидери

Google загуби дело, свързано с правото да бъдеш забравен

Computer World

Интернет гигантът Google се оказва на губещата страна в поне един от двата казуса, свързани със залегналото в европейските закони "право да бъдеш забравен", които се разглеждат от съда в Лондон. Припомняме ви, че “правото да бъдеш забравен” позволява на хората да изискат от определени сайтове, социални медии или други издатели информацията за тях да бъде премахната от даден сървър. Идеята на тази рамка е, че когато определена инфиормация вече не е релевантна към даден субект, няма реална нужда тя да остава достъпна в интернет. В съдебните казуси, заведени под номера HQ15X04127 и HQ15X04128, става дума за искане от страна на двама неназовани бизнесмени да бъде премахната информация за техни наказателни присъди. Експертите смятат, че решенията по тези два казуса ще служат като прецедент за бъдещи случаи, попадащи под ударите на закона, обуславящ “правото да бъдеш забравен”.

За да се избегнат каквито и да било обърквания, мъжете в двата случая бяха обозначени като NT1 и NT2, като и в двата казуса Google отказва да премахне резултатите от търсенията, отнасящи се до престъпните деяния на въпросните бизнесмени. Съдът обаче постановява, че в случая на NT2 премахването на информацията е било оправдано, въпреки че в крайна сметка съдията отхвърля иска за щети от продължаващото съществуване на злепоставящата информация за NT2. Доводите на магистрата са основани на демонстрираното от страна на ищеца разкаяние. По-конкретно, съдът предценява, че не съществува риск въпросният бизнесмен да повтори предишните си провинения.

Освен това, съдът в Лондон сметна, че присъдата на NT2 няма нищо общо със сегашната кариера на бизнесмена. При NT1 обаче делото тръгва в съвсем различна посока. В това си решение съдията отбелязва, че бизнесменът все още се подвизава в сфера, сходна с тази, в която е извършено престъплението, и в резултат на това заключва, че продължаващото съществуване на информацията относно казуса служи за минимизиране на риска от повторно нарушение на закона.

Разбира се, към момента е твърде рано да се прецени предстоящото въздействие на тези две решения. Едно е ясно обаче, от февруари месец насам, Google са получили над два милиона искания от потребители да бъдат заличени техните имена в търсачката, което говори, че тепърва подобни дела ще попадат все по-често под прожекторите на общественото внимание.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X