Ит Лидери

САЩ затягат визовия режим, искат историята на кандидатите в социалните мрежи

Computer World

Държавният департамент на САЩ обмисля да въведе нови изисквания към всички кандидати за американска виза, независимо дали става дума за имигранти или не, съобщават световните медии. Те са свързани с това кандидатите да са задължени да дадат достъп до своите профили в социалните медии, за да може правителствените служби да се запознаят с тяхната онлайн активност през последните пет години. В предложението, което се очаква да бъде внесено във Федералния регистър в петък, Държавният департамент предлага почти всеки човек, кандидатстващ за виза, да е длъжен, освен да разкрие активността си в социалните мрежи, да направи това и в посока телефонни номера и имейл адреси, използвани през същия период от време.

До момента подобна информация беше изисквана само от кандидатите за виза, които изискват по-строг контрол - например тези, които са пътували до региони със засилена терористична дейност. Ако бъдат приети новите идеи на Държавния департамент обаче, промените в правилника ще изискват подобна отчетност от всички кандидати. Единствените потенциални изключения могат да бъдат тези случаи, в които кандидатите подават документи за дипломатически и официални визи. Но дори и в тези случаи американските власти си запазват възможността да поискат историята от социалните мрежи.

Още миналата година Министерството на вътрешната сигурност въведе ново правило, което позволява информацията от социалните медии да бъде включвана в официалните документи на имигрантите. Но поддръжката за включването на тези данни в протоколите за кандидатстване за визи датира отпреди встъпването в длъжност на администрацията на Тръмп.

Предложените от Държавния департамент промени включват и въпроси относно пътуванията на имигрантите, независимо дали са депортирани или отхвърлени от друга държава, както и в случаите, когато техни роднини са свързани с терористични действия. Според статистиката близо 15 милиона кандидати за визи ще бъда засегнати от тези промени..

След като предложението бъде внесено във Федералния регистър днес, обсъжданията по него могат да продължат до 60 дни.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X