Ит Лидери

100 експерти преминаха обучение на ICANN по киберзащита

Владимир Владков

100 български ИТ специалисти са преминали обучение по опазване на сигурността на цифровата инфраструктура, свързана с интернет имената, организирано от Международната корпорация за интернет имената и адресите (ICANN) и Министерството на транспорта, ИТ и съобщенията (МТИТС). Обученията на български специалисти, студенти и представители от държавната администрация по сигурност на интернет ресурсите се организират съвместно от двете организации, които подписаха специално споразумение за партньорство.

„Управлението на интернет като глобален и национален информационен ресурс е свързано със защита на обществения интерес и отчитане на позициите на всички участници в интернет общността“, заяви при откриването на обучението Христо Христов, директор на дирекция „Информационни технологии“ в МТИТС. Инициативата бе част от програмата на Българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

Предпазването на интернет сървърите от кибератаки и модерните методи за тази защита бе една от фокусните теми по време на обучението, проведено от вицепрезидентът на ICANN Жан-Жак Сахел и неговият колега Рой Арендс. Те препоръчаха на компаниите, доставящи интернет достъп, телекомуникационните оператори и регистраторите на домейн имена да внедряват специфични технологии за сигурност, така че да гарантират високо ниво на защита на информационните сървъри на клиентите. Даниел Калчев от „Регистър.бг“ коментира възможностите, с които разполагат собствениците на интернет имена, да защитят уебсайта си срещу опити за фалшифициране.

Освен това на обучението бе подчертано, че е нужна държавна политика за използване на процедурите за сигурност от администрацията, така че крайните потребители да разчитат на сигурни комуникации при общуването си с държавните институции. Това е един от основните фактори за по-масово използване на електронните услуги и като цяло за повишаване на доверието в електронното управление.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X